Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη στις 22/08/2019, λαμβάνοντας υπόψη:

‐ τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) έως τις 22/08/2019, και
‐ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων,

αποφάσισε ότι οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2019, μέχρι τις 22/08/2019, περιλαμβάνουν:

I. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:
– τον Δήμο Τοπείρου
– τον Δήμο Αβδήρων
– τον Δήμο Ξάνθης
II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:
– τον Δήμο Νέστου
– τον Δήμο Θάσου
– τον Δήμο Καβάλας
III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:
– τον Δήμο Ιάσμου
– τον Δήμο Αρριανών
IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου:
– τον Δήμο Σουφλίου
V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:
– τον Δήμο Σοφάδων
– τον Δήμο Καρδίτσας
VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:
– τον Δήμο Λαρισαίων
– τον Δήμο Τυρνάβου
– τον Δήμο Κιλελέρ
– τον Δήμο Τεμπών
– τον Δήμο Αγιάς
VII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:
– τον Δήμο Τρικκαίων
VIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
– τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος
– τον Δήμο Μαρκοπούλου- Μεσογαίας
– τον Δήμο Παλλήνης
– τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου
IX. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:
– τον Δήμο Πέλλας
X. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:
– τον Δήμο Κατερίνης
– τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού
XI. Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:
– τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
– τον Δήμο Χαλκηδόνος
– τον Δήμο Λαγκαδά
XII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:
– τον Δήμο Βέροιας
XIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:
– τον Δήμο Νέας Προποντίδος
XIV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:
– τον Δήμο Ηράκλειας

Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης (Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης – ΣΚΑΕ/ Ε.Ο.Δ.Υ.)

– Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310- 999020, 2310-999006).

– Ενημέρωση του ΣΚΑΕ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΣΚΑΕ (τηλ. 210 5212017, 2105212853).

Προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια.

Μέτρα που προφυλάσσουν από τα κουνούπια και μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό.

Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη