Μητέρες που αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα γονεϊκού στρες έχουν λιγότερο συγχρονισμό στην εγκεφαλική δραστηριότητα  με αυτή του παιδιού τους έναντι μητέρων με χαμηλότερα επίπεδα.

Το υπερβολικό στρες του γονέως μπορεί να μπλοκάρει τη μητρική ευαισθησία οδηγώντας σε αντιδράσεις που τιμωρούν το παιδί και επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση μακροπρόθεσμα.

Ο Gianluca Esposito, του Nanyang Technological University, στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το γονεϊκό στρες μπορεί ενδεχομένως να εξασθενήσει την εικόνα μητέρας -παιδιού στην αρχή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Οι παρατηρήσεις προέρχονται από τη μειωμένη ικανότητα της αγχωμένης μητέρας να μοιραστεί την οπτική του παιδιού της

Όταν η μητέρα και το παιδί δείχνουν πολύ παρόμοια δραστηριότητα στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου αυτό υποδεικνύει ότι και οι 2 συγχρονίζονται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα 31 ζευγαριών (μητέρας- παιδιού) από τη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια  παρακολούθησης κινουμένων σχεδίων.

Πριν το πείραμα, οι μητέρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια που στόχευε να μετρήσει το στρες.

Χρησιμοποίησαν τη μέθοδο fNIRS ως μη παρεμβατικό τρόπο να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με βάση τις συγκεντρώσεις αίματος στον εγκέφαλο.

Η έρευνα έδειξε ότι σε γονείς που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα γονεϊκού  στρες ο βαθμός συγχρονισμού με το παιδί σε περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού
μειώθηκε σε σύγκριση με μητέρες που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης