Ο καρκίνος προκαλεί πλέον περισσότερους θανάτους σε άτομα μέσης ηλικίας στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα από ό, τι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καρδιακά προβλήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία θανάτου σε αυτή την ηλικία.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν πως οι άνθρωποι σε πιο εύπορες χώρες είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με καρδιαγγειακά στη μέση ηλικία.

Στα φτωχότερα έθνη, ισχύει το αντίστροφο, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αυξάνουν κατά τρεις φορές τις πιθανότητες απώλειας ζωής σε σχέση με τον καρκίνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, προέρχεται από ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα, με δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων, από 21 χώρες (δεν περιλαμβάνονται Βρετανοί).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, εξέτασαν δεδομένα από 160.000 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μεταξύ του 2005 και του 2016.

Κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν μέση ηλικία 50 ετών.

Στο διάστημα της μελέτης, καταγράφηκαν περισσότεροι από 11.000 θάνατοι, με όσους έμεναν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με όσους έμεναν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σε περίπου 2.000 περιπτώσεις, η αιτία θανάτου ήταν ασαφής.

Η καρδιαγγειακή νόσος προκάλεσε πάνω από το 40% των θανάτων στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αλλά λιγότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Φάρμακα

Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες παρέχουν περισσότερα φάρμακα και αντιμετωπίζουν περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο.

Ο Jeremy Pearson, από το British Heart Foundation, δήλωσε ότι η τεράστια πρόοδος σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι επέζησαν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά μεγάλος αριθμός ζούσαν με αναπηρία και άλλα προβλήματα έπειτα από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας