Νέα απεικονιστική μέθοδος μουμιοποιημένων αρτηριών ανθρώπων που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν, αποκάλυψε ότι οι αρτηρίες τους ήταν πιο μπλοκαρισμένες από ό,τι εκτιμάτο αρχικά. Αυτό αναφέρει έρευνα με επικεφαλής επιστήμονα του University of Texas Health Science Center at Houston (UTHealth).

Ο Mohammad Madjid, θέλησε να δει αν η καρδιοπάθεια είναι σύγχρονο πρόβλημα. Φαίνεται πως υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Ο Madjid δήλωσε ότι η ομάδα του είναι η πρώτη που εξετάζει μουμιοποιημένα υπολείμματα αρτηριών από διάφορες περιοχές του πλανήτη, με απεικονιστική τεχνική που εντοπίζει τη χοληστερόλη (infrared spectroscopy).

Ένας καθετήρας τοποθετείται στο δείγμα και στέλνει σήματα τα οποία αναπηδούν από τον ιστό και επιστέφουν. Μπορεί να διακρίνει κάποιος τη διαφορά μεταξύ  διαφόρων συστατικών ιστών, επειδή καθένα έχει μοναδική μοριακή υπογραφή.

Τα δείγματα ήταν από 3 άντρες και 2 γυναίκες. Η ηλικία τους ήταν από 18 έως 55-60 ετών. Τρεις πέθαναν μάλλον από πνευμονία και ένας από νεφρική ανεπάρκεια.

Τα αίτια θανάτου του πέμπτου ανθρώπου δεν είναι γνωστά. Ζούσαν στη Νότιο Αμερική και ένας στη Μέση Ανατολή. Έζησαν από το 2000 πΧ έως το 1000 μ.Χ

Εντοπίστηκε αρτηριοσκλήρυνση.

Η συσσώρευση χοληστερόλης είναι σημάδι αρτηριοσκλήρυνσης από τα πολύ αρχικά στάδια, ενώ η συσσώρευση ασβεστίου είναι σημάδι από τα κατοπινά στάδια.

Επομένως, το να βασιζόμαστε μόνο στο ασβέστιο από τα CT scan υποεκτιμά την αληθινή εμφάνιση της νόσου, δήλωσε ο ερευνητής. Πρόσθεσε, ότι παράγοντες όπως η έκθεση σε καπνό από εστίες φωτιάς, λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια και κακά γονίδια θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη συσσώρευση πλάκας σε ανθρώπους που ζούσαν αιώνες πριν.

Η συσσώρευση ήταν επίσης παρούσα σε ανθρώπους σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Η έρευνα προσφέρει νέα στοιχεία για τα αρχικά παθολογικά στάδια της αρτηριοσκλήρυνσης δείχνοντας εμφάνιση αθηρωματικών πλακών. ακόμα και σε τόσο παλιά χρόνια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό American Heart Journal.

Πηγές:
American Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ