Για τις νέες θεραπείες αλλά και την αναγκαιότητα να βρεθεί τόπος συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων φορέων και της φαρμακοβιομηχανίας έτσι ώστε να τις λαμβάνουν όπως πρέπει όλοι οι ασθενείς έκανε λόγο αποκλειστικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια εντυπωσιακή δραστηριότητα όσον αφορά στην ανακάλυψη και εφαρμογή στην κλινική πράξη φαρμάκων που η δράση τους κατευθύνεται από ιδιαιτερότητες του γονιδιακού-γενετικού προφίλ των καρκινικών κυττάρων και από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ώστε να μπορέσει να πολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Οπως λέει, εκατοντάδες είναι αυτή τη στιγμή τα φάρμακα που δοκιμάζονται στην Αμερική, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες και υπάρχει αισιοδοξία ότι ορισμένα από αυτά θα καταφέρουν να εισέλθουν στην καθημερινή πρακτική.

Η λεγόμενη ιατρική ακριβείας, σημείωσε ο ίδιος, αποτελεί έναν περιληπτικό όρο που χαρακτηρίζει αυτές τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που είναι περισσότερο εξατομικευμένες σε κάθε ασθενή και διαφοροποιούνται έτσι από τα φάρμακα που δίνονταν για κάθε καρκίνο γενικά στο παρελθόν. Με απλά λόγια, οι καρκίνοι υποδιαιρούνται σε άλλες ομάδες που ανταποκρίνονται σε ειδικότερους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Τα προβλήματα όμως της γενετικής μελέτης των καρκινικών κυττάρων αλλά και των ανθρώπων που έχουν ως στόχο στην τελευταία περίπτωση να ανακαλύψουν την προδιάθεση για την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου ενέχουν και κινδύνους τόσο ηθικούς όσο και για την επιστημονική τους εγκυρότητα σε μακροχρόνια βάση.

Ο καρκίνος, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μετάλλαξης κάποιου γονιδίου αλλά είναι ένα περισσότερο πολύπλοκο πρόβλημα, για αυτό και πρέπει η ιατρική κοινότητα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Επίσης, έχει φανεί ότι αυτές οι νέες θεραπείες δεν είναι άμοιρες παρενεργειών και βέβαια δεν είναι για κάθε ασθενή που πάσχει από το καρκίνο.  

'Ενα επίσης πολύ μεγάλο θέμα είναι οι υπερβολικά υψηλές τιμές αυτών των θεραπειών. Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να συζητήσουν σοβαρά και με συνείδηση της κοινωνικά ευαίσθητικής θέσης με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους αρμόδιους Εθνικούς Φορείς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή της όποια θεραπείας σε όλους τους πάσχοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα