Εβδομηντάχρονη Γαλλίδα που νοσηλεύτηκε για εγκεφαλικό επεισόδιο προβλημάτισε τους γιατρούς, καθώς τα ούρα της εμφάνισαν ασυνήθιστη χροιά.

Δέκα ημέρες μετά την τοποθέτηση καθετήρα, το χρώμα των ούρων της έγινε μωβ, ανέφερε ο Dr. Leo Placais και ο Christian Denier, του Bicetre Hospital στη Γαλλία.

Ωστόσο, το χρώμα δεν ήταν σημάδι κάτι πιο σοβαρού, παρά μιας αλληλεπίδρασης τροφής-μικροβίου, εξήγησε Αμερικανός γιατρός που διάβασε το case study.

Ο Dr. Guy Mintz, του Northwell Health's Sandra Atlas Bass Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση τα ούρα της γυναίκας ήταν μωβ επειδή έγιναν πιο αλκαλικά παρά όξινα.

Ταυτόχρονα υπήρχε εσωτερική χημική αντίδραση μεταξύ βακτηρίων στα ούρα και διάσπασης της τροφής στο  πεπτικό της.

Η ουσία τρυπτοφάνη υπέστη χημικές αλλαγές εντός του πεπτικού και του ήπατος της γυναίκας όπου μεταβολίστηκε και δημιούργησε την ουσία θειϊκό ινδοξύλιο.

Όταν αποβάλλεται στα ούρα, αυτή η ουσία μπορεί να διασπαστεί από βακτηριακά ένζυμα οδηγώντας σε μπλε και κόκκινο χρώμα, που όταν συνδυαστούν σχηματίζουν το μωβ.

Ο Mintz εξήγησε ότι τα μωβ ούρα δεν συνδέονται με λοίμωξη ή παθολογικό πρόβλημα αλλά με χημική αντίδραση.

Δόθηκαν περισσότερα υγρά στη γυναίκα και τα ούρα της τελικά έχασαν την υψηλή αλκαλικότητα και σε λίγες ημέρες επέστρεψαν στο φυσιολογικό χρώμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού