Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση καρκίνου μελλοντικά.

Άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή επικίνδυνη αρρυθμία είχαν πάνω από επταπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

Η Dr. Emily Lau, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ότι όσοι κατέληξαν να έχουν καρδιακή νόσο αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου.

Η Lau και οι συνάδελφοί της παράτησαν ότι πολλοί τακτικοί ασθενείς με καρδιοπάθεια είχαν επίσης καρκίνο.

Στράφηκαν στην έρευνα Framingham και σε 12,700 ανθρώπους, για 15 χρόνια, που δεν είχαν ούτε καρδιοπάθεια ούτε καρκίνο στην έναρξη της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σημειώθηκαν 1.670 περιστατικά καρκίνου-κυρίως στο πεπτικό, στο μαστό, στον προστάτη και στον πνεύμονα.

Άνθρωποι που αρχικά είχαν παράγοντες κινδύνου που τους έδιναν 20% κίνδυνο για καρδιοπάθεια, την επόμενη δεκαετία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Οι πιο σημαντικοί κοινοί παράγοντες κινδύνου μεταξύ των 2 νόσων ήταν η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή καρδιακή  ανεπάρκεια είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα BNP, ορμόνης που συχνά αυξάνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

Η Lau και ο  Dr. Nicholas Rohs, του Mount Sinai, σημείωσαν οτι η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος μοιράζονται πολλούς παράγοντες κινδύνου, επομένως είναι πολύ πιθανό όσοι εμφανίζουν το ένα, στη συνέχεια να πάσχουν και από το άλλο.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει κάτι σχετικά με το να έχει κάποιος ‘’κακή’’ καρδιά που θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Οι καρδιοπαθείς εμφανίζουν πολύ φλεγμονή, στρες στο ανοσοποιητικό, ορμονικές αλλαγές και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, σημείωσε ο Rohs,

Όλοι αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα κύτταρα στρεσάρονται και στο τέλος λόγω αυτού δεν ‘’συμπεριφέρονται’’ σωστά.

Επιπλέον, έρευνες σε ποντικούς έδειξαν ότι βιοχημικές ουσίες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια και μετά από μια καρδιακή προσβολή μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη όγκου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί η πιθανή σχέση και ότι η παρούσα έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στη συνέδριο American Heart Association 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού