Αν και τα έμβρυα περνούν 9 μήνες σε μια σκοτεινή μήτρα, μπορεί ενδεχομένως να διακρίνουν φως, το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ποντικούς.

Τότε είναι που κύτταρα που διακρίνουν φως αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή και μπορεί ενδεχομένως να εγκαθιδρύουν τον κιρκαδιανό ρυθμό που θα ακολουθήσει το μωρό.

Αυτά τα κύτταρα συνομιλούν μεταξύ τους και  με τον εγκέφαλο δίνοντας στον αμφιβληστροειδή μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Αυτές οι συνδέσεις μπορεί ενδεχομένως να ενδυναμώνουν τη συμπεριφορά και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Εκτός από τη ρύθμιση  του κιρκαδιανού ρυθμού, η αλληλεπίδραση αυτών των κυττάρων και του εγκεφάλου μπορεί επίσης ενδεχομένως να κάνει τις ίριδες να συστέλλονται σε έντονο φως.

Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα αμφιβληστροειδούς επίσης συνδέουν το perihabenula, που ρυθμίζει τη διάθεση, και την αμυγδαλή.

Η Marla Feller, του University of California, δήλωσε ότι δεδομένης της ποικιλίας αυτών των γαγγλιακών κυττάρων και ότι προβάλλονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου κάνουν την ερευνήτρια να αναρωτιέται αν παίζουν ρόλο στο πώς ο αμφιβληστροειδής συνδέεται με τον εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Current Biology.

 

Πηγές:
Current Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή