Επτά στους δέκα Έλληνες που συμμετέχουν σε επισιτιστικό πρόγραμμα, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παρότι υστερούν σε πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων!

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ομάδα επιστημόνων, δείχνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πως η κάλυψη των διατροφικών αναγκών με τροφές χαμηλής ποιότητας έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, οι ειδικοί προτείνουν μία "διατροφική μετάβαση", προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κακής διατροφής στον ελληνικό πληθυσμό.

Παρά τη σαφή βελτίωση της οικονομικής εικόνας – σημειώνουν – το φαινόμενο του υποσιτισμού παραμένει, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τη μειωμένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριού.

Στα συμπεράσματα αυτά οδηγήθηκε, μεταξύ άλλων, ομάδα επιστημόνων του τμήματος Υγιεινής Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από μελέτη σε περίπου 1.000 Έλληνες, το διάστημα Δεκέμβριος 2017 – Δεκέμβριος 2019.

Η μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, έχει τίτλο "Διατροφή στην περίοδο μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Αξιολόγηση του διατροφικού χάσματος στην κατανάλωση μη ασφαλών τροφών". Υπογράφεται, δε, από τους: Ελένη Χατζηβάγια, Aleks Pepa, Αντώνη Βλασσόπουλο, Όλγα Μαλισόβα, Κωνσταντίνα Φιλίππου και Μαρία Καψοκεφάλου.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, οι διαφορές στην πρόσβαση τροφίμων εξακολουθούν να υφίστανται. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ευάλωτους πληθυσμούς, ακόμη και μετά την εγγραφή τους σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.

Η μελέτη αποσκοπεί στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των πιο φτωχών. Από τα ευρήματά της προκύπτει πως ένα σημαντικό μέρος όσων βρίσκονται σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας υποσιτίζονται σε πρωτεΐνες και θερμίδες.

Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων είναι, επίσης, πιθανότερο να παραλείπει γεύματα, κυρίως το πρωινό, ενώ αναφέρουν χαμηλότερες καταναλώσεις σε κρέας, ψάρια και θαλασσινά, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.

Ελλείμματα

Η ανάλυση των επιστημόνων έδειξε πως διατροφικά ελλείμματα παρουσιάζει το 42% της παραπάνω ομάδας και το 23% του γενικού πληθυσμού.

Παρά τη μικρότερη πρόσληψη τροφών, μόλις το 2% όσων συμμετείχαν σε επισιτιστικό πρόγραμμα είχε χαμηλότερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ το 69,4% βρέθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι! Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί και σε μελέτη που είχε γίνει στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει πως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μία "διατροφική μετάβαση", η οποία επηρεάζει τους λιγότερο προνομιούχους.

Με αυτό το δεδομένο – σημειώνουν – απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των συνηθειών τους, προκειμένου να σχεδιαστούν παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας, με διευκόλυνση πρόσβασης σε πιο υγιεινές τροφές.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα