Πόσες φορές έχουμε πει "πρέπει να χάσεις κάτι για να εκτιμήσεις την αξία του"; Πολλές. Ακόμη περισσότερες έχουμε πει "πρόσεχέ το σαν τα μάτια σου"…

Η εμπειρία που βιώσαμε το βράδυ της Τρίτης έφερε έντονα στη σκέψη μας τις δύο παραπάνω φράσεις. Κληθήκαμε να μετάσχουμε σε ένα δείπνο, σε εντελώς σκοτεινό χώρο.

Ήταν μία πολύ πετυχημένη προσομοίωση απώλειας όρασης: "Απόψε θα φάτε, όπως τρώω εγώ επί 31 χρόνια", μας είπε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, πρόεδρος της οργάνωσης "Με άλλα μάτια".

Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018, με σκοπό μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειές τους.

Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της, διοργανώνει την πρωτοποριακή βιωματική δράση "Δείπνο στο Σκοτάδι" σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ίδιος και ομάδα εθελοντών κάνουν, όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, να αντιληφθούν τα προβλήματα ενός τυφλού.

Η εμπειρία ξυπνά και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της όρασης. Βοηθάει, επίσης, τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μίας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας.

Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων "Dinner in The Dark".

Η είσοδος στον χώρο του δείπνου έγινε με τη βοήθεια συνοδού. Με καθοδήγηση καθίσαμε στο τραπέζι. Ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα βρίσκονταν κάπου εκεί. Χρειάστηκε προσπάθεια και χρόνος για να τα εντοπίσουμε.

Ακόμη πιο περίπλοκη ήταν η διαδικασία να βρεις το μπουκάλι με το νερό και να γεμίσεις το ποτήρι. Δεν είχα, επίσης, αντιληφθεί ποτέ πως τα φαγητά δεν έχουν την ίδια γεύση στο σκοτάδι…

Η επικοινωνία με τους γύρω ήταν αναγκαία όσο ποτέ: να εντοπίσεις το μπουκάλι με το νερό ή το ψωμί. Το μόνο που ένιωθες πιο έντονα ήταν το χαμόγελο της συνοδού, της Χρύσας, η οποία μας μιλούσε διαρκώς και έκανε ό,τι μπορούσε για να ολοκληρωθεί ευχάριστα το δείπνο.

Πέρασε μία ώρα και τα φώτα άναψαν στη μέση του γλυκού. Ένα επιφώνημα κυρίευσε την αίθουσα. Χαιρόμασταν τόσο πολύ για μία αίσθηση που χάσαμε για μόλις 60 λεπτά…

Η ταύτιση με την καθημερινότητα των τυφλών ήταν απόλυτη. Αρκεί να μην ξεχάσουμε εξίσου γρήγορα αυτό που βιώσαμε.

Ελπίδες

Η βιωματική αυτή εκδήλωση, έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης για τις επιστημονικές εξελίξεις στα θέματα αποκατάστασης προβλημάτων όρασης, που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν την έγκριση τριών θεραπειών για σοβαρά προβλήματα όρασης:

Η πρώτη αφορά τη θεραπεία με τη δραστική ουσία ρανιβιζουμάμπη πρόωρων βρεφών με αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας (ROP), που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η δεύτερη αφορά μία εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών με απώλεια όρασης λόγω γενετικής μετάλλαξης και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου RPE65 οι οποίοι έχουν επαρκή βιώσιμα αμφιβληστροειδικά κύτταρα.

Η τρίτη, αφορά τον πρώτο αντι – VEGF παράγοντα "RTH258", ο οποίος εξασφαλίζει μεγαλύτερη μείωση του υγρού σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο