Οι γιορτές πλησιάζουν και φέτος, τα πρώτα χιόνια στα βουνά και η κακοκαιρία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα, ενώ οι ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται καθημερινά. Χειμωνιάτικες μέρες με κρύο και υγρασία, ο κόσμος τις μέρες αυτές συνηθίζει να βγαίνει έξω για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές, ανταλλάσσονται επισκέψεις και δώρα, ενώ δεν λείπουν και οι συνεστιάσεις και συγκεντρώσεις μεταξύ φίλων και συγγενών με την ευκαιρία των εορτών. Συχνός είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται αυτές τις μέρες  σε αίθουσες αναμονής, σε πολυκαταστήματα, σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς, από όπου αναχωρεί πολύς κόσμος για τους τόπους καταγωγής του ή για ταξίδι, ενώ δεν λείπουν και οι ουρές στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμείς ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η συγχρώτιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους καθώς και σε χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι, αλλά και για τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και ιδίως για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Οι ιώσεις που αυτές τις μέρες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο και τα κρυολογήματα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λοίμωξη των πνευμόνων είναι φυσικά ένας από τους κύριους παράγοντες επιδείνωσης της υγείας των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Βακτήρια όπως η αεριογόνος ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος  είναι η κύρια αιτία που συνήθως «στέλνει» τον ασθενή με Κυστική Ίνωση επειγόντως στο νοσοκομείο για τη λήψη ενδοφλέβιας αγωγής και όπως όλα δείχνουν η μετάδοση των βακτηριδίων αυτών γίνεται κυρίως από την επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδίως με άλλους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ή με άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα. 

Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο, είτε πάσχει από Κυστική Ίνωση, είτε όχι, να μπορεί να μοιραστεί καλές στιγμές και ευχάριστες εμπειρίες με ανθρώπους που αγαπά με τους οποίους τον συνδέει φιλία, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, να μπορεί να χαρεί τη συντροφιά και την παρουσία άλλων ατόμων, των συγγενών και των φίλων του με τους οποίους μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες, να απολαμβάνει συζητήσεις, να στηρίζει έμπρακτα και συναισθηματικά ο ένας τον άλλον, γενικά να  κοινωνικοποιείται χωρίς φόβο και κίνδυνο να επιδεινωθεί η υγεία του. Για το σκοπό αυτό καλό είναι όλοι μας και ιδίως οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, να τηρούν κάποιους κανόνες για την αποφυγή διαμόλυνσης και εξάπλωσης ιώσεων και λοιμώξεων.

Τις γιορτινές αυτές μέρες, συνηθίζεται οι άνθρωποι να αγκαλιάζονται και να χαιρετιούνται δια χειραψίας και με φιλιά. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι χειραψίες και τα φιλιά, ιδίως μεταξύ των ασθενών με Κυστική Ίνωση, καθότι τα χέρια είναι συνήθως υγρά και μέσω αυτών μεταδίδονται ιοί και μικρόβια. Όταν ο ασθενής με Κυστική Ίνωση χρειάζεται να βήξει ή να φταρνιστεί, αυτό  θα πρέπει να γίνεται σε χαρτομάντηλο και αυτό να απορρίπτεται άμεσα. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, τότε ο ασθενής μπορεί να βήξει στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα του. Καλό είναι να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του με σαπούνι και χλιαρό νερό, ιδίως πριν το γεύμα και μετά από τη χρήση τουαλέτας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει να ακουμπά κάποιος τα μάτια ή τη μύτη του και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικό αντισηπτικό χεριών στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό το άμεσο πλύσιμο των χεριών του. Σε κοινή συνεστίαση, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην «μοιράζονται» μεταξύ των ατόμων σκεύη και αντικείμενα στο τραπέζι, όπως κουτάλια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, καλαμάκια και κούπες, αλλά ο καθένας να χρησιμοποιεί τα δικά του καθώς επίσης και να αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται κοινά σκεύη, όπως αυτά που συνήθως βρίσκονται σε μπουφέ και τα έχουν αγγίξει πολλά άτομα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων τουαλετών, αλλά ειδικά τα άτομα με Κυστική Ίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δικό τους μπάνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένουν, στην περίπτωση που είναι σε ταξίδι.

Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά κάθε μέρα, διότι η καθημερινή ανακύκλωση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, συμβάλλει στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν υγιούς και καθαρής από ιούς και μικρόβια ατμόσφαιρας, ενώ εξυπακούεται πως σε περίπτωση που κάποιος νιώθει άρρωστος είτε γιατί είναι κρυωμένος είτε διότι έχει υποψία γρίπης, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι να αναρρώσει προκειμένου να μην μεταδώσει σε άλλους τον ιό που φέρει, αλλά και γιατί  ο αδύναμος οργανισμός του είναι πιο εύκολο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, οπότε να ταλαιπωρηθεί και από άλλη ίωση. Γενικά, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, ιδίως όμως για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που ακόμα και μια απλή και αθώα ίωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας τους και σε σοβαρή παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης και πτώσης αναπνευστικής λειτουργίας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία