Έρευνα σε 36.692 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι γυναίκες με απώλεια δοντιών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση.

Τα ζωτικά, η υγεία των δοντιών και άλλες μετρήσεις όπως η αρτηριακή πίεση, καταγράφονταν σε ετήσια βάση σε συμμετέχουσες στην έρευνα Women’s Health Initiative Observational Study  1998 -2015.

Γυναίκες που είχαν χάσει δόντια είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν υπέρταση, σε επίσκεψη το 2015, ιδιαίτερα στην ομάδα νεαρότερων γυναικών και στην ομάδα με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Ερευνητές υποδεικνύουν 2 πιθανές αιτίες. Η πρώτη είναι, ότι το να τρώει κάποιος διαφορετικά μετά την απώλεια δοντιών μπορεί να επιδεινώσει παράγοντες κινδύνου  για υπέρταση.

Ο άλλος είναι ότι γυναίκες που χάνουν δόντια μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπευτούν ομάδα που ήδη έχει υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση.

Με βάση τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα συμβουλεύει τους γιατρούς να εξετάζουν για πιθανή απώλεια δοντιών ως κλινικό προειδοποιητικό σημάδι για κίνδυνο υπέρτασης και ότι όσοι έχουν απώλεια δοντιών θα πρέπει να φροντίζουν καλύτερα τη στοματική τους υγεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο