H κλιματική αλλαγή  έχει κάνει την εμφάνισή της με χαρακτηριστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Καταστροφικές πλημμύρες και σαρωτικές   πυρκαγιές, παρατεταμένη ξηρασία αλλά και θεαματική αλλαγή των θερμοκρασίας έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές ανακατατάξεις στη χλωρίδα και την πανίδα. Αποτέλεσμα, η εξαφάνιση πολλών ειδών και η δύσκολη επιβίωση των εναπομεινάντων. Για να μην μιλήσουμε για την ραγδαία αύξηση των περιβαλλοντικών προσφύγων.

Η  ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» επιβεβαιώνει πως τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι τα πέντε τελευταία, καθώς ο υδράργυρος ανέβηκε από 1,1 έως 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής.

Επίσης, η δεκαετία 2010-2019 υπήρξε η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Ποια είναι όμως τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών;

Οι ενέργειες της ΕΕ

Η Κομισιόν παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες  την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία — έναν οδικό χάρτη για να καταστεί η οικονομία της ΕΕ βιώσιμη, ο οποίος μετατρέπει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και εξασφαλίζει μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.

Η ΕE έχει ήδη σημαντικό ιστορικό όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με παράλληλη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι εκπομπές το 2018 ήταν κατά 23 % χαμηλότερες σε σχέση με το 1990, ενώ το ΑΕΠ της ΕΕ αυξήθηκε κατά 61 % κατά την ίδια περίοδο.

Εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι  το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5 % του ΑΕΠ του 2018. Για την επένδυση αυτή θα χρειαστεί κινητοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει αυτό ή τον επόμενο μήνα ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών.

Τουλάχιστον το 25 % του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, και περαιτέρω στήριξη θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ευρωπαϊκή τράπεζα για το κλίμα. Για να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το 2020 μια στρατηγική πράσινης χρηματοδότησης.

Η πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη λαμβάνουν χώρα μέτρα προστασίας, σε μια άλλη ήπειρο οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα πάντα.  Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και στην Αυστραλία. Ο απολογισμός είναι τραγικός.

Το  WWF Αυστραλίας υπολογίζει ότι περίπου 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους άμεσα ή έμμεσα από τις πυρκαγιές που έχουν κάψει 84 εκατομμύρια στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα (έκταση που ισοδυναμεί με το εμβαδό της Αυστρίας).

Τα νούμερα αυτά έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που υπολογίζει τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων, στην άγρια πανίδα της Αυστραλίας κάνοντας αναγωγή στα επιστημονικά δεδομένα του Καθηγητή Κρις Ντίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Αυτή η θλιβερή απώλεια περιλαμβάνει χιλιάδες κοάλα της ακτής της Nέας Νότιας Ουαλίας, όπως επίσης και άλλα εμβληματικά είδη όπως τα καγκουρό, οι νυχτερίδες, καθώς και μικρά θηλαστικά και πτηνά.

Πολλά δάση θα χρειαστούν δεκαετίες να ανακάμψουν στην Αυστραλία, ενώ κάποια είδη μπορεί να βρίσκονται πλέον ενώπιον οριστικής εξαφάνισης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής μέχρι να καταλαγιάσουν οι πυρκαγιές.

Το WWF Αυστραλίας έχει συγκλονιστεί με το μέγεθος της καταστροφής, που όμως δεν εκπλήσσει αφού οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και μία δεκαετία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου  στις φλόγες

Τέλος, ο αριθμός των πυρκαγιών στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια αυξήθηκε κατά 30,5% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη 8/1 το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Στην πολιτεία Παντανάλ, τον μεγαλύτερο υγρότοπο του πλανήτη, καταφύγιο πολλών ειδών, οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας,  η αύξηση ήταν η πιο θεαματική: οι πυρκαγιές εξαπλασιάστηκαν το  2019.

Συνολικά, καταγράφηκαν 89.178 εστίες φωτιάς στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου το 2019 από 68.345 το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου. Μόνο τον Αύγουστο, καταγράφηκαν 30.901 πυρκαγιές. Ο αριθμός ήταν κατώτερος του ιστορικού ετήσιου μέσου όρου (109.630).

Και έπεται συνέχεια με την ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.  Οι προειδοποιήσεις κρατούν από δεκαετίες πριν και ίσως να είναι πια πολύ αργά για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της.

Επιπτώσεις στην υγεία

 

Η αλλαγή του κλίματος πρόκειται να επηρεάσει αναπόφευκτα-ήδη έχουμε πολλές πρώτες ενδείξεις- τις βασικές απαιτήσεις για την διατήρηση της υγείας, όπως ο καθαρός αέρας και το νερό, η επαρκής τροφή και η ύπαρξη καταλύματος. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, 1,8 εκατ. από διάρροια που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης καθώς και από την κακή υγιεινή, 3,5 εκατ. από τον υποσιτισμό και περίπου 60.000 από φυσικές καταστροφές.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης νέες προκλήσεις για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών. Πολλές από τις μείζονες αιτίες θανάτου είναι τα νοσήματα που συνδέονται με την αλλαγή των κατακρυμνησμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας και άλλων διαρροϊκών ασθενειών, καθώς και ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή απειλεί να επιβραδύνει, ακόμα και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η παγκόσμια κοινότητα για τη δημόσια υγεία αναφορικά με τις προαναφερθείσες ασθένειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους