Ορισμένες καρδιακές νόσοι μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού αντιμετώπιζαν έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες για νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με όσους δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές απέδωσαν τον αυξημένο κίνδυνο στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ καρδιάς και νεφρών.

Μια άρρωστη καρδιά μπορεί ενδεχομένως να κοπιάζει να παρέχει στα νεφρά το αίμα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Ο Kunihiro Matsushita, του  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, και η ομάδα του, εξέτασαν στοιχεία 9.047 Aμερικανών ενηλίκων που δεν είχαν σημάδια καρδιακής νόσου όταν εγγράφηκαν σε έρευνα και παρακολούθησαν την υγεία τους περίπου 17,5 χρόνια.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, 2.598 από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν με καρδιαγγειακή νόσο – 1.269 με ανεπάρκεια, 1.337 με κολπική μαρμαρυγή, 696 με στεφανιαία νόσο και 559 με εγκεφαλικό -- και 210 εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών νόσων συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Νοσηλευόμενοι με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 11,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με συμμετέχοντες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο