Οι "έξυπνες" φορητές συσκευές οδηγούν σε αλλαγή και του τρόπου διάγνωσης παθήσεων. Αν και η ιατρική γνωμάτευση παραμένει καθοριστική, μία σειρά από gadgets φαίνεται πως ανοίγουν δρόμους στην αναγνώριση "ύποπτων" συμπτωμάτων.

Υπέρταση, υπνική άπνοια και κολπική μαρμαρυγή μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα, χάρη σε "έξυπνα" ρολόγια, ο ρόλος των οποίων έχει αξιολογηθεί και σε ειδικές μελέτες!

Μεγάλη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών και λοιπού υλικού, πραγματοποίησε μελέτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 400.000 ατόμων, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει το ρολόι της για διάστημα άνω των οκτώ μηνών.

Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν διαγνώστηκε κολπική μαρμαρυγή στο 0,5% των συμμετεχόντων μικρής σχετικά ηλικίας και στο 3,2% των πιο ηλικιωμένων. Η σύγκριση των ευρημάτων με ηλεκτροκαρδιογράφημα, έδειξε πολύ συμβατά αποτελέσματα.

Η μέτρηση έγινε χάρη σε έναν οπτικό αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει την κυματομορφή του παλμού, η οποία μεταφράζεται στη συνέχεια με έναν ειδικό αλγόριθμο.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τους 100.000 πάσχοντες. Ο σφυγμός τους είναι τελείως άρρυθμος και για αυτό η πάθηση ονομαζόταν παλαιότερα πλήρης αρρυθμία.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη παθήσεων. Στον αντίποδα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιθανή υπερδιάγνωση και ανησυχία σε ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η ζήτηση των συσκευών αυτών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και η χρήση φορητής τεχνολογίας για παρακολούθηση δεικτών υγείας στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί.

Έρευνες δείχνουν πως τέσσερις στους πέντε αθλούμενους είναι διατεθειμένοι να τις χρησιμοποιήσουν. Η τάση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον σε εταιρείες παραγωγής και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Δεδομένα

Η φορητή τεχνολογία περιλαμβάνει συσκευές που μπορούν να φορούν οι άνθρωποι, προκειμένου να συλλέγουν δεδομένα προσωπικής υγείας.

Η πρόοδος έχει επηρεάσει την ιατρική βιομηχανία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες τεχνολογίας για την ανάπτυξη φορητών συσκευών (fitbits, smartwatches, οθόνες δραστηριότητας).

Οι πιο απλές μορφές φορητής τεχνολογίας, είναι οι συσκευές παρακολούθησης κατά την άσκηση. Πρόκειται για βραχιολάκια εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες, που παρέχουν πληροφόρηση, συχνά σε συγχρονισμό με smartphones.

Πίεση

Μεγάλη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού κυκλοφόρησε πέρυσι μία φορητή συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, η οποία μοιάζει με "έξυπνο" ρολόι. Περιλαμβάνει έναν μετρητή πίεσης αίματος και δεικτών δραστηριότητας, όπως απόσταση που έχει διανυθεί και θερμίδες που έχουν καταναλωθεί.

Οι χρήστες του έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ή να μοιράζονται τα δεδομένα τους με το γιατρό τους.

Άλλα "έξυπνα" ρολόγια περιλαμβάνουν βιοαισθητήρες, με τους οποίους συλλέγονται δεδομένα σχετικά με την κίνηση, τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό και τη θερμοκρασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]