Εισαγόμενο κρούσμα λοίμωξης από άγνωστο κοροναϊό, κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης.

Πρόκειται για τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την κινεζική περιοχή Wuhan, όπου εμφανίστηκε αρχικά ο ιός. Τοποθετήθηκε σε απομόνωση στο Ινστιτούτο Bamrasnaradura μολυσματικών ασθενειών στη Μπανγκόκ.

Ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην περιοχή Wuhan της Κίνας, όπου έως τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 59 "ύποπτα" κρούσματα, 41 επιβεβαιωμένα και ένας θάνατος 61χρονου άνδρα με υποκείμενη νόσο. Δύο ακόμη κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή.

Έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο, έπειτα από νοσηλεία με συμπτώματα της λοίμωξης και έξι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC), ύποπτα περιστατικά με πνευμονία και ιστορικό ταξιδιού στη Wuhan έχουν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Μακάο, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν. Ο έλεγχος που ακολούθησε, πάντως, δεν επιβεβαίωσε την παρουσία του κοροναϊού.

Το αεροδρόμιο του Wuhan συνδέεται με απευθείας πτήσεις με το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες είναι πυρετός, δύσπνοια και αμφοτερόπλευρη πνευμονία. Έχουν ελεγχθεί 763 άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με πάσχοντες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό.

Δραστηριότητα του ιού καταγράφηκε το διάστημα από 8 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, δεν τεκμηριώνεται μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού που κλήθηκε να διαχειριστεί ασθενείς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος δείχνουν πως ο νέος κοροναϊός έχει ομοιότητα με τον κορανοϊό SARS. Περαιτέρω γενετικές αναλύσεις συνεχίζονται.

Οδηγίες

Σύμφωνα με συστάσεις των ειδικών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι ταξιδιώτες προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

  • Να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την πόλη Wuhan και εμφανίζουν συμπτώματα καλούνται να κάνουν τα εξής:

  • Να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι τους.
  • Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφεύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.
  • Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι τους (όχι με το χέρι τους) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη