Η κατανάλωση νερού μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης ευρωπαίων ερευνητών, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Οι συγγραφείς της έρευνας ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 6.500 περιστατικά καρκίνου της κύστης που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη-σχεδόν το 5% όλων- μπορούν να αποδοθούν στα τριαλογονομεθάνια.

Ερευνητές με βάση το Barcelona Institute for Global Health, ανακάλυψα τη σχέση μετά από ανάλυση νερού βρύσης 26 χωρών της Ε.Ε.
Ο ερευνητής Μανώλης Κογεβίνας δήλωσε ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες για να μειωθούν τα επίπεδα τριαλογονομεθανίων σε αρκετές χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης της Ισπανίας. Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα σε ορισμένες χώρες θα μπορούσαν παρόλα αυτά να οδηγούν σε σημαντικό βάρος από καρκίνο κύστης που θα μπορούσε να προληφθεί με λήψη μέτρων.

Στοιχεία αποκτήθηκαν για το διάστημα 2005 έως 2018 για όλες της χώρες της Ε.Ε εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καλύπτοντας το 75% του πληθυσμού της ηπείρου.

Γενικά, το μέσο επίπεδο THM στο νερό της βρύσης στις 98 χώρες ήταν κάτω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο στην Ε.Ε --11.7 μg/L έναντι 100 μg/L – αλλά οι μέγιστες συγκεντρώσεις που αναφέρθηκαν ξεπέρασαν το όριο σε 9 χώρες: Κύπρο, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία.

Η Ισπανία και η Βρετανία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που αποδίδονταν στο νερό- 1.482 και 1.356 αντίστοιχα – μερικώς λόγω της υψηλής εμφάνισης περιστατικών καρκίνου στην κύστη και του μεγάλου πληθυσμού τους.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών καρκίνου κύστης που αποδίδονται στην έκθεση στην  THM ήταν η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία με 23%, η Ισπανία με 11% και η Ελλάδα με  10%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αν 13 χώρες με το υψηλότερο μέσο όρο επιπέδων THM τα μείωναν στο μέσο όρο της Ε.Ε, υπολογίζεται ότι 2.868 περιστατικά σε ετήσια βάση θα μπορούσαν πιθανόν να αποφευχθούν.

 

Πηγές:
Environmental Health Perspective

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα