Η ανοσοθεραπεία είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον καρκίνο και η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη είναι γνωστή ως T CAR-T και είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Ωστόσο στοχεύει μόνο περιορισμένο αριθμό καρκίνων και δεν έχει φανεί επιτυχής για στερεούς όγκους.

Νέα ανακάλυψη -είδος ανοσοποιητικού κυττάρου- αυξάνει την προοπτική για καθολική θεραπεία κατά του καρκίνου. Ερευνητές του Cardiff University, υποδεικνύουν ότι η νέα αγωγή με Τ-κύτταρα προσφέρει αυτή την ελπίδα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα T-κύτταρα εξοπλισμένα με νέο είδος υποδοχέα  (TCR) που αναγνωρίζει και εξουδετερώνει τα περισσότερα είδη καρκίνου αγνοώντας τα υγιή.

Αναγνωρίζει μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ υγιών και καρκινικών κυττάρων σκοτώνοντας μόνο τα τελευταία.

Ο καθηγητής Andrew Sewell, από το Cardiff University’s School of Medicine, δήλωσε ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί  TCR με τέτοια ευρεία εξειδίκευση στον καρκίνο και αυξάνει την προοπτική για καθολική θεραπεία του καρκίνου.

Οι τρέχουσες θεραπείες με βάση το TCR μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λίγους ασθενείς με λίγους καρκίνους

Η ανακάλυψη αυξάνει την προοπτική αγωγής που θα ταιριάζει με όλα τα είδη καρκίνου. Ένα είδος Τ- κυττάρου που θα μπορούσε να είναι ικανό να καταστρέφει διαφορετικά είδη καρκίνου σε ασθενείς.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology, περιγράφει μοναδικό TCR που μπορεί να αναγνωρίσει πολλά είδη καρκίνου μέσω μορίου που μοιάζει με HLA και ονομάζεται MR1.

Οι ερευνητές λπίζουν να δοκιμάσουν τη νέα μέθοδο σε ασθενείς προς το τέλος του έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ