Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, έπειτα από τον εντοπισμού κρουσμάτων με λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό και εκτός Κίνας.

Με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης έκτακτη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της Ελλάδας στο να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Ενημερώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στις πύλες εισόδου στη χώρα (αεροδρόμια), ώστε να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση για άτομα που φτάνουν από την Κίνα.

"Ξεσκονίζονται" τα σχέδια αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Στελέχη και επιστήμονες του Οργανισμού θα παρακολουθήσουν αύριο – μέσω τηλεδιάσκεψης – την έκτακτη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με αντικείμενο τον νέο κοροναϊό.

Τα θετικά σημάδια από τη σύσκεψη είναι πως η πιθανότητα μετάδοσης του κοροναϊού στην Ευρώπη είναι σχετικά μικρή, ενώ ο κοροναϊός είναι λιγότερο επιθετικός από τον SARS.

Ανακοίνωση

Για το περιεχόμενο της σύσκεψης στον ΕΟΔΥ εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα  του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 21.01.2020 στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο νεος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα".

Οδηγίες

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν ή επιστρέφουν από την περιοχή Wuhan της Κίνας, όπου ενδημεί ο ιός, είναι οι εξής:

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

  • Να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

 Όσοι επιστρέφουν από την πόλη Wuhan και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται:

  • Να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.
  • Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;