Το διάστημα που μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να δείξει τη μελλοντική κατάσταση της υγείας της, με όσες έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών και χρόνιων προβλημάτων υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του The University of Queensland, Brisbane, ανακάλυψαν ότι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ιατρικά προβλήματα στην ηλικία των 60 σε σύγκριση με όσες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50 ή 51.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, υπογραμμίζει πως η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει την υγεία μιας γυναίκας. Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνων νόσων και συννοσηρότητας.

Τα στοιχεία αποκτήθηκαν από 5.107 γυναίκες το διάστημα 1946 -1951. Εξετάστηκαν το 1996 και απαντούσαν κάθε 3 χρόνια μέχρι το 2016.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν αν είχαν διαγνωστεί ή αντιμετωπιστεί για 11 προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα, εγκεφαλικό επεισόδιο, άσθμα, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, ΧΑΠ, άγχος και καρκίνο μαστού.

Τον 20ο χρόνο, ποσοστό 2.3% των γυναικών εμφάνισε πρόωρη εμμηνόπαυση και 55% εμφάνισε συννοσηρότητες, που σημαίνει ότι γυναίκες έχουν τουλάχιστον 2 ή περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα υγείας.

Περίπου το 71% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση εμφάνισε τουλάχιστον 2 από τα προβλήματα υγείας στην ηλικία των 60 ετών σε σύγκριση με 55% όσων είχαν φυσιολογική έναρξη εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον ανακάλυψαν ότι το 45% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση είχε εμφανίσει συννοσηρότητες στην ηλικία των 60 σε σύγκριση με όσες είχαν εμμηνόπαυση στα 50 έως 51. Όσες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν  επίσης υψηλότερη εμφάνιση των περισσότερων χρόνιων νόσων.

Πηγές:
Human Reproduction.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα