Κάθε χρόνο, περίπου 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο και μέχρι το 2030, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στα 13 εκατομμύρια εάν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο.

To μήνυμα για τη συγκεκριμένα μέρα είναι η διάδοση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα για τη νόσο, πάνω από το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί; Ένα άλλο τρίτο μπορεί να θεραπευτεί με σωστή θεραπεία αν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς. Άρα, το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση και να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, η οποία λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, επικεντρώνεται σε τέσσερις διαφορετικές πτυχές της καταπολέμησης της νόσου που είναι η πρόοδος, ο αντίκτυπος, η ισότητα και η αλλαγή. Την ίδια στιγμή, η έρευνα και η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα ενιαίο μέτωπο κατά του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, βοηθά και η δημοσιοποίηση από την πλευρά των ηγετών των μέτρων που λαμβάνουν για την καταπολέμηση της νόσου.   

Το θέμα είναι ότι ακόμη και οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα εμφανίζουν πολλούς θανάτους, κυρίως μεταξύ ανθρώπων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αυτόχθονες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τον αγροτικό κόσμο.

Παρόλα αυτά, η βελτίωση της παιδείας (δημόσιας και πολιτικής) γύρω από τον καρκίνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φόβου, στην αύξηση της γνώσης και στην εξάλειψη  μύθων και παρανοήσεων. Γεγονός, που θα οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων απέναντι στον καρκίνο.

Πολλές και σημαντικές είναι οι απώλειες που έχει να μετρά και η Ελλάδα από τον Καρκίνο. 

Ο Καρκίνος είναι υπεύθυνος στην Ελλάδα για: 

- το 27% των συνολικών θανάτων 

- το 38% των πρώιμων θανάτων (πριν τα 65 έτη) 

- χαμένη παραγωγικότητα εξαιτίας της απώλειας νέων ανθρώπων αλλά και των αναρρωτικών των ασθενών και των φροντιστών τους 

- περίπου 1.000.000 επιζήσαντες με σημαντικές ανάγκες συνεχούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 

- η αναλογία του κόστους του καρκίνου στο σύνολο των εξόδων κοινωνικής ασφάλισης, αφορά το 6% των δαπανών υγείας, ενώ τα καινοτόμα φάρμακα συνεισφέρουν λιγότερο από το

Παρά το σκληρό αποτύπωμα της νόσου στην Ελλάδα, η χώρα στερείται δομών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ογκολογική φροντίδα, όπως:  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Μητρώα ασθενών, καθυστερημένες διαδικασίες στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, Οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και screening, Θεσμοθέτηση και ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας και της νοσηλείας κατ’ οίκον, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας για την ογκολογία , Οργανωμένο πλάνο για το survivorship- ενίσχυση των φροντιστών κ.λπ.

Κενά, τα οποία προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια των ασθενών, των λειτουργών υγείας, τη μείωση της επιστημονικής δραστηριότητας, τον ανορθολογικό καταμερισμό των πόρων, την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών και άλλων-ιδιωτικών κυρίως- πόρων.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]