Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον κοροναϊό.

Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση ελήφθη καθώς η επιδημία συνεχίζει να επεκτείνεται και εκτός Κίνας.

"Ο κύριος λόγος δεν είναι το τι συμβαίνει στην Κίνα, αλλά το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες", ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο προβληματισμός των ειδικών του Οργανισμού είναι πως ο κοροναϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, κυρίως σε χώρες με αδύναμα συστήματα Υγείας.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε την Πέμπτη, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, με τους επιστήμονες που την απαρτίζουν να είναι διχασμένοι για το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα ή όχι.

Στις προηγούμενες συναντήσεις, είχαν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη επαρκή στοιχεία. 

Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη προκύπτει πως έχουν σημειωθεί οκτώ περιπτώσεις μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο: στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στο Βιετνάμ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ περιγράφουν τον ιό ως μια "πρωτοφανή εστία", που έχει συναντηθεί με μια "άνευ προηγουμένου αντίδραση".

Ο ΠΟΥ εκτιμά, ωστόσο, πως τα μέτρα που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντικά στο να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊνού.

Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας δεν θα λειτουργήσουν θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο, αλλά θα επιχειρείται ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων από την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν ιστορικό (επίσκεψη στη Wuhan), επιστρέφουν στη χώρα και έχουν συμπτώματα, θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί για τον σκοπό αυτό.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Ιστορικό

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, της Κίνας, με συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα.

Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

ΑΧΕΠΑ

Υποψία κρούσματος υπήρξε και στην Ελλάδα, όταν ένας 60χρονος από τη Θεσσαλονίκη, που είχε ταξιδέψει πριν από 20 μέρες στην πόλη Wuhan, εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πιθανότητα να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι πολύ χαμηλή, καθώς επέστρεψε από την Κίνα πριν από 20 μέρες, ενώ η περίοδος επώασής του είναι το πολύ 14 μέρες.

Κλινικό δείγμα έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ και αναμένονται τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας