Πιο οικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης, καλύτερες υποδομές σε κτίρια που θα είναι επανδρωμένα από ειδικούς επί του καρκίνου, έγκαιρη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αλλά και ίση πρόσβαση σε αυτές ανεξαρτήτου φύλου και εισοδήματος είναι οι τέσσερις σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις αναφορικά με τον καρκίνο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Kapa Reseαrch για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με θέμα Πανελλαδική Έρευνα Κοινής Γνώμης για τον Καρκίνο στην Ελλάδα.

Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες από όλες τις περιφέρειες, ηλικίας από 17 ετών και άνω.    

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος όπως τόνισε, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτή που διεξήγαγε η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) σε 20 χώρες και με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων.  

Σύμφωνα με τον κ. Ε. Φιλόπουλο, το 23% των συμμετεχόντων στην ελληνική έρευνα χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας τους πολύ κακή, ενώ πάνω από το 40% αποκάλυψαν ότι υπάρχει στην οικογένειά τους κάποιο άτομο που έχει ή είχε καρκίνο. Την ίδια στιγμή το 54% επεσήμαναν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν (ή να ξαναπαρουσιάσουν) καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Όσον αφορά στους παράγοντες που οι ίδιοι θεωρούν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιαστεί καρκίνος, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η κατανάλωση καπνού και ακολουθούν: η μη ισορροπημένη διατροφή, η έκθεση στην ακτινοβολία, ο μολυσμένος αέρας, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το παθητικό κάπνισμα, το να είναι κανείς υπέρβαρος, η κατανάλωση ζαχαρωδών ποτών, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη γυμναστικής, η μόλυνση από βακτήρια κ.λπ.



Κατηγοριοποίηση που αλλάζει στην ερώτηση "κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έχετε λάβει κάποιο μέτρο ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να παρουσιάσετε εσείς καρκίνο; Αν ναι, τι μέτρα λάβατε με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της πιθανότητας καρκίνου;" Στις απαντήσεις που δόθηκαν από τους συμμετέχοντες, εμφανίζεται ότι οι περισσότεροι στράφηκαν σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής και σε δεύτερο επίπεδο μείωσαν το κάπνισμα ή και το απέφυγαν τελείως.

Αναμφίβολα, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ε. Φιλόπουλος, τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πάνω στο καρκίνο, η κατανόηση του πληθυσμού για τη σημασία της πρόληψης έχει αυξηθεί, ενώ ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να ενσκήψουν πιο προσεκτικά στα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος.


 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις λοιπές δράσεις που αναπτύσσει η ΕΑΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δωρεάν μαστογραφίες που πραγματοποιούνται με τις 2 κινητές μονάδες μαστογραφίες και οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 85.000, ενώ έχουν βρεθεί 1.700 ύποπτα ευρήματα.

Επιπλέον δράσεις της ΕΑΕ που είναι αξιομνημόνευτες είναι η παρέμβαση στους εφήβους ογκολογικούς ασθενείς, η συνεργασία με το ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ, η ετοιμασία των θέσεων για την παρηγορική-υποστηρικτική φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς σε συνεργασία με την ΠΑΡΗΣΥΙΑ.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η κα. Ιωάννα Σιαφάκα, μέλος του ΔΣ της ΕΑΕ, Ομότιμος Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας πόνου ΕΚΠΑ, πρώην Διευθύντρια  Α' Αναισθησιολογίας Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Ιδρύτρια του Κέντρου Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. 

Η ίδια δεν αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας, αλλά σε ένα περιστατικό, το οποίο της γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης. Συγκεκριμένα, στην διακοπή λειτουργίας του ιατρείου πόνου στο νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς το Αναισθησιολογικό τμήμα δεν επαρκεί για να καλύψει των αριθμό των τακτικών χειρουργείων. Όπως η ίδια ενημερώθηκε, το ιατρείο δουλεύει 2 χρόνια τώρα κάθε Παρασκευή για 5 ώρες, έχουν περάσει 565 ασθενείς,  υπάρχουν καθημερινά παραπομπές από τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου, ενώ εκκρεμούν και επεμβατικές παρεμβάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών του συγκεκριμένου ιατρείου είναι καρκινοπαθείς και στον νομό δεν υπάρχει ογκολόγος.

"Είναι ανήθικο, τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, να υπάρχουν τα φάρμακα και οι τεχνικές και να μην έχουν οι γιατροί συνοδοιπόρο το κράτος". Εστιαζόμενη η ίδια στα 57 ιατρεία πόνου που σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά στα νοσοκομεία, τόνισε ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, καθώς δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το κράτος και στηρίζονται στους εθελοντές. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA