Η αλτρουιστική βοήθεια-η πράξη του να δίνει κάποιος κάτι  επιθυμητό ακόμα και με κόστος προς τον ίδιο-είναι ίσως περισσότερο εμφανής όσον αφορά την τροφή.

Οι ενήλικες συχνά ανταποκρίνονται σε ανθρώπους που πεινούν, είτε μέσω τροφίμων, είτε εράνων, είτε δίνοντάς τους γεύματα. Όμως πού και πώς αρχίζει το πνεύμα της δωρεάς;

Νέα έρευνα του University of Washington’s Institute for Learning & Brain Sciences, ανακάλυψε ότι ο αλτρουισμός μπορεί ενδεχομένως να ξεκινά στη βρεφική ηλικία. Σε έρευνα που έγινε σε 100 μωρά 19 μηνών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά, ακόμα και όταν πεινούσαν έδιναν ένα νόστιμο σνακ σε ξένο που είχε ανάγκη.

Τα ευρήματα δεν δείχνουν μόνο ότι τα μωρά έχουν αλτρουιστική συμπεριφορά, αλλά και ότι οι αρχικές κοινωνικές εμπειρίες μπορούν να σχηματίσουν τον αλτρουισμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Rodolfo Cortes Barragan,

επέλεξαν φιλικά προς το παιδί φρούτα-όπως μπανάνες, σταφύλια και βατόμουρα-και έστησαν μια αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και ερευνητή.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν το παιδί χωρίς ενθάρρυνση, οδηγίες ή ώθηση θα έδινε αυθόρμητα την τροφή σε κάποιον άγνωστο.

Το μωρό και ο ερευνητής κοιτούσαν ο ένας το άλλο σε τραπέζι στο εργαστήριο και ο ερευνητής έδειξε στο μωρό ένα κομμάτι φρούτου.

Στην ομάδα ελέγχου, ο ερευνητής έριξε απαλά το κομμάτι φρούτου σε έναν δίσκο στο πάτωμα –που ήταν σε απόσταση από αυτόν, αλλά κοντά στο μωρό. Ο ερευνητής δεν πήρε κάποια έκφραση και δεν έκανς προσπάθεια να μαζέψει το φρούτο.

Στην ομάδα εξέτασης, οι ερευνητές προσποιήθηκαν ότι έριξαν τυχαία το φρούτο στο δίσκο και στη συνέχεια το έψαξαν χωρίς επιτυχία.

Η επιθυμία του ενηλίκου για την τροφή φάνηκε να προκαλεί βοηθητική αντίδραση στα μωρά, δήλωσαν ερευνητές.

Περισσότερα από τα μωρά στην ομάδα εξέτασης πήραν το φρούτο και το έδωσαν στον ενήλικο σε σύγκριση με 4% στην ομάδα ελέγχου.

Σε δεύτερο πείραμα με διαφορετικό δείγμα παιδιών, ζητήθηκε από γονείς να φέρουν  τα παιδιά τους λίγο πριν τον προγραμματισμένο χρόνο γεύματος- όταν το παιδί πιθανόν θα πεινούσε.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό θα αύξανε το κόστος για τον εαυτό που ορίζει τον αλτρουισμό.

Τα σενάρια στις 2 ομάδες επαναλήφθηκαν, αλλά με παιδιά που τώρα είχαν περισσότερο κίνητρο να πάρουν το φρούτο για τα ίδια.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν αυτά της προηγούμενης έρευνας. Το 37% της ομάδας εξέτασης πρόσφερε το φρούτο στον ερευνητή, ενώ κανένα από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου δεν το έκανε.

Τα μωρά στη δεύτερη έρευνα κοίταξαν με επιθυμία το φρούτο και στη συνέχεια το έδωσαν. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει κάποια εκδοχή της αλτρουιστικής  συμπεριφοράς ‘’σε μέγεθος μωρού’’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά με αδέρφια και από ορισμένα πολιτιστικά περιβάλλοντα ήταν πολύ πιθανόν να βοηθήσουν τον ενήλικα.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας