Στους στρεσογόνους παράγοντες και τον ρόλο που επιτελούν στην σημερινή κοινωνία αλλά και ευρύτερα στον ρόλο του στρες, που καταδυναστεύει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την φτώχεια, εστίασε στην ομιλία του "όσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσαρισμένος" κατά την διάρκεια της σημερινής επιστημονικής εκδήλωσης της Εταιρείας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του προγράμματος "Υγεία για Όλους", ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας, Γεώργιος Χρούσος.

Κάνοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα - και όχι μόνο - εις ότι αφορά την φιλοσοφική και ψυχολογική προσέγγιση και διάσταση του στρες, παρουσίασε όλες τις πλευρές αυτής της κατάστασης που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Μίλησε επίσης για την ενσυναίσθηση και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την μετατροπή της σε συμπόνοια αλλά πάνω από όλα την μεγάλη ζημιά που προκαλεί το χρόνιο στρες. Τα στρεσογόνα αισθήματα είναι πολλά και προκαλούνται κυρίως από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την μετανάστευση, την μοναξιά, την κοινωνική ανισότητα, την παχυσαρκία ως ιατρικό σύμπτωμά του, με αποκορύφωμα το εργασιακό στρες αλλά και το στρες ανεργίας. Οι εξαρτήσεις επίσης, καθώς και οι χρόνιες νόσοι και οι θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν στρες.

Ο κ. Χρούσος αναφέρθηκε επισταμένως στο μεγάλο πρόβλημα της παχυσαρκίας και την άμεση σχέση του με το στρες, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία για την φτώχεια, προγράμματα για το στρες αλλά τις κοινωνικές παρεμβάσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του χρόνιου στρες.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα