Γυναίκες που υποβάλλονται σε γενική  αναισθησία κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής επιλόχειας κατάθλιψης που απαιτεί νοσηλεία, καθώς και αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικές σκέψεις, αναφέρει νέα έρευνα

Ερευνητές του Columbia University ανέλυσαν 428.000 εξιτήρια γυναικών που είχαν γεννήσει με καισαρική μεταξύ 2006 και 2013. Ποσοστό 8% υποβλήθηκε σε γενική αναισθησία.

Συνολικά  1.158 γυναίκες (3%) έπρεπε να νοσηλευτούν για σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη. Από αυτές το 60% διαγνώστηκαν στην επανεισαγωγή, περίπου 164 ημέρες μετά το αρχικό εξιτήριο.

Σε σύγκριση με τοπική αναισθησία, η γενική συνδέθηκε με 54% αυξημένες πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης και 91% υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων ή αυτοτραυματισμού.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση που δεν αποδείχτηκε αιτιατή.

Η γενική αναισθησία για τοκετό με καισαρική τομή μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης επειδή καθυστερεί την έναρξη αλληλεπίδρασης μητέρας μωρού και του θηλασμού και συχνά οδηγεί σε πιο οξυ και διαρκή επιλόχειο πόνο.

Ο Dr. Jean Guglielminotti δήλωσε ότι αυτές οι καταστάσεις συχνά συνδυάζονται με τη δυσαρέσκεια της νέας μητέρας με τη γενική αναισθησία και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας.

Η γενική αναισθησία μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό σε επείγουσα κατάσταση, αλλά ο ειδικός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βελτιώνει το αποτέλεσμα για το μωρό και υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις μητέρες.

Ο Dr. Guohua Li, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να αποφεύγεται η χρήση γενικής αναισθησίας στην καισαρική τομή- όπου είναι εφικτό- και να παρέχεται έλεγχος ψυχικής υγείας, συμβουλευτική και άλλες υπηρεσίες σε γυναικολογικές ασθενείς που εκτίθενται σε γενική αναισθησία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Anesthesia and Analgesia.

Πηγές:
Anesthesia and Analgesia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία