Το πρώτο βήμα στην κατανόηση του κοροναϊού και της παθογονικότητάς του, δηλαδή της ικανότητάς του να προκαλεί έκδηλη νόσο, πραγματοποίησαν Έλληνες επιστήμονες.

Λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές, η ομάδα ανέλαβε να αναλύσει το γενετικό υλικό του κοροναϊού.

Βρήκαν τα κοινά του χαρακτηριστικά με παρόμοιο ιό ο οποίος είχε εντοπιστεί σε νυχτερίδα και άνοιξαν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα.

Τη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, υπογράφουν οι: Δ. Παρασκευής, Ε. Γ. Κωστάκη, Γ. Μαγιορκίνης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Γ. Σουρβίνος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης) και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον κοροναϊό.

Από τη μελέτη βρέθηκε πως ο νέος κοροναϊός "SARS-COV 2" εντοπίζεται για πρώτο φορά και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ιό BatCoV RaTG13, ο οποίος είχε ανιχνευτεί σε νυχτερίδες στην κινεζική επαρχία Yunnan.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα επίπεδα της γενετικής ομοιότητας μεταξύ των δύο αυτών ιών δείχνει ότι ο τελευταίος δεν παρέχει την ακριβή παραλλαγή που προκάλεσε το ξέσπασμα στον άνθρωπο.

Μιλώντας στο Iatronet, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία πάνω) αναφέρει πως πρόκειται για έναν νέο ιό:

"Με τη μελέτη μας ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω έρευνα της παθογονικότητας του κοροναϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει την επιδημία στην Κίνα. Η ανάλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για μεταλλαγμένο στέλεχος ή να προέρχεται από φίδι, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί".

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο εντοπισμός της προέλευσής του επιτρέπει να ληφθούν μέτρα στο περιβάλλον του φορέα του ιού. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου:

"Η μετάλλαξη, για παράδειγμα του σημείου (spike protein) 512 στο γενετικό του υλικό, αυξάνει σημαντικά τη νοσηρότητα. Έπειτα από τη δική μας παρατήρηση, επιστήμονες από άλλες χώρες προχωρούν σε περαιτέρω αναλύσεις κατανόησης του κοροναϊού", υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο, και η λοιμογόνος δράση στον άνθρωπο παραμένουν ακόμη υπό διερεύνηση.

Ζώα

Σύμφωνα με επιστήμονες του ΕΟΔΥ, σειρά μελετών έχουν δείξει πως οι κοροναϊοί μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Το 2002, ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα και το 2012, ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα και δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους.

Ο νέος κοροναϊός της Κίνας (SARS-COV 2) είναι πιθανό να μεταδόθηκε σε άνθρωπο από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;