Καμία χώρα δεν προσφέρει σε ένα παιδί και τη δυνατότητα υγιούς μεγαλώματος και ένα περιβάλλον κατάλληλο για το μέλλον του, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή και επιβλαβείς διαφημίσεις ενθαρρύνουν την κατανάλωση fast-food ενώ και η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρότερη ηλικία τα θέτει σε κίνδυνο.

Η έρευνα του ΠΟΥ, της Unicef και του Lancet Commiussion, κατηγοριοποίησε 180 χώρες σχετικά με την πιθανότητα να μπορέσει ένα παιδί να ‘’ανθίσει’’ εστιάζοντας στην υγεία και την ευεξία, όπως εκπαίδευση, διατροφή και παιδική θνησιμότητα.

Οι χώρες κατηγοριοποιήθηκαν και για τα επίπεδα εκπομπών άνθρακα.

Σαράντα ειδικοί στο παιδί προειδοποίησαν ότι η πρόοδος που επετεύχθη τις προηγούμενες 2 δεκαετίες φαίνεται πως θα αναστραφεί αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές από τις κυβερνήσεις.

Η Helen Clark, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι κάθε παιδί παγκοσμίως αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές, από την κλιματική αλλαγή και την πίεση από διαφημίσεις.

Δυο ειδικοί προειδοποίησαν ότι αύξηση κατά 4C στις παγκόσμιες θερμοκρασίες έως το 2100, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για τις μελλοντικές γενεές, αύξηση στα επίπεδα των ωκεανών, σοβαρή υποθρεψία και αύξηση λοιμωδών νόσων όπως η ελονοσία.

Η Awa Coll-Seck, από τη Σενεγάλη, δήλωσε ότι περισσότερα από 2 δισ. άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η ανάπτυξη εμποδίζεται από ανθρωπιστικές κρίσεις, διαμάχες και φυσικές καταστροφές, προβλήματα που όλο και περισσότερο συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ενώ οι φτωχότερες χώρες φάνηκε να είναι μεταξύ αυτών με τη χαμηλότερο εκπομπή αερίων θερμοκηπίου ήταν περισσότερο πιθανό να εκτίθενται στην αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Mr Coll-Seck πρόσθεσε ότι η προαγωγή καλύτερων συνθηκών σήμερα για παιδιά ώστε να επιβιώσουν και να ανθήσουν, παγκοσμίως, δεν χρειάζεται να έχει κόστος τη διάβρωση του μέλλοντος των παιδιών παγκοσμίως.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης την απειλή στα παιδιά από επιβλαβές marketing.

Ανακάλυψε ότι τα παιδιά εκτίθενται σε 30.000 διαφημίσεις στην τηλεόραση, όπως για αλκοόλ, πρόχειρο φαγητό και ζαχαρούχα αναψυκτικά

Το 2019, έκθεση υπολόγισε ότι σχεδόν 2,3 δισ. παιδιά και ενήλικες ήταν υπέρβαρα και περισσότερα από 150 εκατομμύρια είχαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Οι μόνες χώρες  που βρίσκονταν σε καλό δρόμο για να πετύχουν τους στόχους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ επίσης είχαν μέτρια απόδοση στην παιδική ηλικία και την ευεξία, ήταν η Αλβανία, Αρμενία, Γρενάδα, Ιορδανία, Μολδαβία, Σρι Λάνκα, Τυνησία, Ουρουγουάη και Βιετνάμ.

Η έκθεση καλεί σε νέο παγκόσμια κίνημα καθοδηγούμενο από παιδιά και εστιασμένο σε αυτά και κάνει ορισμένες προτάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management