Εντείνονται οι προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού. Υπάρχει πλέον μεγάλη χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς και από τη Συμμαχία για την Καινοτομία Κατά των Επιδημιών (CEPI).

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανάρτησή του την Κυριακή ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος (φωτογραφία). 

Ο καθηγητής επισημαίνει πως γνωρίζει και έχει συνεργαστεί με τον διευθυντή του CEPI που πριν αναλάβει τη διεύθυνση του οργανισμού ήταν διευθυντής και αρχίατρος στο U.S Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA):

"Είναι πολύ ικανός επιστήμονας. Λόγω της επαρκούς χρηματοδότησης θα επισπευστούν πολλές διαδικασίες για πιο έγκαιρη παραγωγή εμβολίου. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση του ιού Έμπολα. Δεν θα έχουμε εμβόλιο άμεσα, αλλά θα το έχουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα", σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, για να διευκρινίσει:

"Είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές στην Κίνα, με χρήση φαρμάκου που είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό Έμπολα. Θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και για το νέο ιό.

Τον Απρίλιο, θα διαπιστωθεί αν η νόσος από τον νέο ιό γίνει ενδημική (όπως γίνεται και με άλλους κοροναϊούς) ή αν θα εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες και θα μιλάμε για πανδημία".

Συνεργασία

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει "καλό νέο" το ότι η τοπική κυβέρνηση της Λομβαρδίας που ελέγχεται από τη Λίγκα (Σαλβίνι) θα συνεργαστεί με την κεντρική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από συμμαχία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο υπουργός Υγείας είναι μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Μέχρι τώρα - τονίζει - υπήρχε έντονος πολιτικός ανταγωνισμός:

"Για αυτό, από την αρχή επέμεινα στις δημόσιες παρεμβάσεις μου ότι στη χώρα μας πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση και συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και όχι ανταγωνισμός με βάση μια επιδημία. Χαίρομαι που αποφύγαμε τα ιταλικά φαινόμενα εδώ.

Τα λιγότερα καλά νέα είναι ότι μάλλον υπάρχει μικρή, προς το παρόν, αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, καθώς οι Κινέζοι επιστρέφουν μαζικά στην εργασία τους, έπειτα από πολλές εβδομάδες".

Ο καθηγητής αναφέρει πως χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός και να ακολουθούμε με ακρίβεια τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα