Μεταβάλλονται συνεχώς τα δεδομένα με τον κοροναϊό και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εξέλιξη του φαινομένου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως η επιδημία της νόσου αναμένεται να ξεκινήσει - στην καλύτερη περίπτωση - σε δύο εβδομάδες.

Τη δυσάρεστη αυτή πρόβλεψη έρχονται να ισορροπήσουν δύο στοιχεία:

  • Το πρώτο είναι πως, προς το παρόν, η μετάδοση του ιού γίνεται με "οικογενειακά χαρακτηριστικά". Μεταδίδεται, δηλαδή, σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι πως δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη "μετάδοση στην κοινότητα", ώστε ο ιός να διασπαρεί, όπως συνέβη στην Ιταλία. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μόλις τρεις "δευτερογενείς" λοιμώξεις.

  • Το δεύτερο είναι πως η ενδεχόμενη έναρξη της επιδημίας δεν θα οδηγήσει σε μακρά περίοδο μετάδοσης του ιού. Σε αυτό θα συμβάλλουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως οι κοροναϊοί δεν επιβιώνουν εύκολα σε θερμοκρασίες 25 βαθμών Κελσίου, με χαμηλή υγρασία.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αξιολογούνται σήμερα από τους ειδικούς της Αριστοτέλους, ο ιός μπορεί να προσβάλει δυνητικά το 15% ή και το 20% του πληθυσμού.

Το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 60% ή στο 70%, στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα.

Το πόσο εύκολο να ξεφύγει ο ιός φάνηκε από την πρόσφατη περίπτωση με τους εκδρομείς στους Άγιους Τόπους. Κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δάφνη, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Ζάκυνθο, ενώ εκδρομείς (που βγήκαν αρνητικοί στον ιό) προέρχονται από το Ρέθυμνο και την Εύβοια.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες ιχνηλατήσεις. Ενδεικτική είναι η σύσταση της επιστημονικής ομάδας: "θεωρήστε ύποπτους όλους τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψαν στην Ελλάδα".

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς εκκρεμούν τα αποτελέσματα 25 εργαστηριακών αναλύσεων από ισάριθμα "ύποπτα" κρούσματα.

Η περίοδος μετάδοσης είναι όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα (πυρετό και ξηρό βήχα). Ενδέχεται, ωστόσο, να μπορεί να μεταδώσει τον ιό και 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Άμυνα

Ο στόχος των λοιμωξιολόγων είναι να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο, ώστε να μην συμπέσει με την περίοδο της εποχικής γρίπης, η οποία απαιτεί αρκετούς πόρους από το σύστημα Υγείας (εντατικές, φάρμακα).

Πρόκειται για μία καθαρά αμυντική στάση, η οποία κάνει την παραδοχή πως ο κοροναϊός θα προκαλέσει - σε κάθε περίπτωση - επιδημία και στην Ελλάδα.

Στη στάση αυτή περιλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, τα περιοριστικά μέτρα σε δημόσιους χώρους και η αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών.

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα περιλαμβάνει στις χώρες προορισμού για τον ορισμό πιθανού κρούσματος: ολόκληρη την Ιταλία, την Άπω Ανατολή, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Πανδημία

Η διαχείριση του κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες και στην επιστημονική κοινότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες του ECDC είναι έξαλλοι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επειδή δεν έχει κηρύξει πανδημία.

Πέραν των επιστημονικών, φαίνεται πως λαμβάνονται υπόψη και οικονομικά κριτήρια, δεδομένων των επιπτώσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια απόφαση.

Τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα υπάρχει και στο εάν πρέπει να αποφασιστεί το συνολικό κλείσιμο των σχολείων.

Μόνο 13 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν λάβει παρόμοια απόφαση. Στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο σχολείων σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στην Ιταλία μένουν κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας