Αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του προστάτη περιμένουν τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες. Αιτία είναι η επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς η καρκίνος του προστάτη συνδέεται άμεση με την ηλικία.

Η πάθηση εκδηλώνεται συχνότερα στις ηλικίες 50 έως 80 ετών και είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών, παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου στον προστάτη αδένα.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ανεβάσει την πενταετή επιβίωση έως και στο 100%, ενώ σημαντικές ελπίδες υπάρχουν κι από νέες θεραπείες, όπως οι στοχευμένες θεραπείες, που εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε στάδιο μελετών.

Το θέμα απασχόλησε Έλληνες και ξένους διακεκριμένους επιστήμονες, κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, με θέμα «Προοπτικές στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη 2008», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τα νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ» και «Memorial» της Νέας Υόρκης, με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Εταιρειών PNG Gerolymatos.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του προστατικού καρκίνου, με κύρια έμφαση στις καινούργιες τεχνικές της ακτινοθεραπείας και τα νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόληψη της νόσου είναι πολύ σημαντική και γι΄ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε άνδρας, μετά την ηλικία των 50 χρόνων, να επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τον ουρολόγο του για δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση σε ειδικό αιματολογικό έλεγχο του προστατικού αντιγόνου PSA και από την ηλικία των45 εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό.

Η χειρουργική, η ακτινοβολία και η φαρμακοθεραπεία αποτελούν τα βασικότερα θεραπευτικά «όπλα», προσφέροντας σε σχέση με το παρελθόν πιο αποτελεσματική θεραπεία και πολύ μικρότερες παρενέργειες, χάρις στην εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξη.

Οι σημαντικές εξελίξεις στη ριζική προστατεκτομή, στη λαπαροσκοπική, τη ρομποτική χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, η καλύτερη κατανόηση της ορμονικής θεραπείας αντιανδρογόνων, σε συνδυασμό με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών.

Οι τεχνικές εξελίξεις στη ριζική προστατεκτομή, είτε με την κλασική μέθοδο, ή με λαπαροσκόπηση, ή ρομποτική χειρουργική, έχουν μειώσει σημαντικά το τραύμα του χειρουργείου και τον χρόνο ανάρρωσης.

Αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις αποτελούν σήμερα η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων και γενικότερα η βραχυθεραπεία. Οι λύσεις αυτές συντομεύουν τον χρόνο θεραπείας με εφάμιλλη αποτελεσματικότητα.

Η πάθηση

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στην Ελλάδα το 13% όλων των μορφών καρκίνου και εκτιμάται ότι για την εμφάνισή του παίζουν ρόλο κοινωνικοί, κληρονομικοί και διατροφικοί παράγοντες.

Αν δεν γίνουν προληπτικές εξετάσεις, η πάθηση δεν μπορεί να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια, καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα. Κύρια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι διαταραχές ούρησης ή και πόνοι στα οστά. Αλλά τα συμπτώματα αυτά δεν διαφέρουν από εκείνα της καλοήθους υπερτροφίας.

Η πρόληψη μπορεί να γίνει αν όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών εξετάζονται από ουρολόγο μια φορά το χρόνο. Η εξέταση αυτή πρέπει απαραίτητα να γίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν συχνουρία, δυσουρία, καύσος κατά την ούρηση, ή γενικότερα πόνοι στα οστά που δεν περνούν με συνηθισμένη αντιρρευματική θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές