Την Πέμπτη 5/3/2020 ο Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας Ημερίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με την συμμετοχή, ειδικών επιστημόνων από τους Δημόσιους φορείς της ψυχικής υγείας για τις ΔΠΤ, των Ομοσπονδιών εκπαιδευτικών και γονέων και σωματείων και συλλόγων σχετικών με τις ΔΠΤ.

Από τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις καθηγητών των ΑΕΙ, ειδικών στις ΔΠΤ και των σχετικών συλλογικοτήτων υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε σχέση με την αυξητική τάση που εμφανίζουν οι ΔΠΤ και την ανάγκη λήψης άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων και καταλήξαμε στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις:

 Α.  Οι  ΔΠΤ δεν είναι απλά πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες αλλά αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο που τείνει να πάρει σοβαρές διαστάσεις και στα δύο φύλα και με τάσεις ηλικιακής επέκτασης.

Ως τέτοιο απαιτείται η συστηματική έρευνα και η καταγραφή του φαινομένου με διαμόρφωση κατάλληλου ερωτηματολογίου από τους Δημόσιους φορείς ψυχικής υγείας των ΔΠΤ και την ανάλογη χρηματοδότηση.

Β. Οι  ΔΠΤ έχουν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού η βιομηχανία της ομορφιάς, της δίαιτας, της γυμναστικής προβάλλουν για καθαρά εμπορικούς λόγους “ το ισχνό γυναικείο πρότυπο” και το «χτίσιμο του καλογυμνασμένου σώματος» από τα ΜΜΕ και «κοινωνικά δίκτυα». Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες, και τις εξαρτήσεις, οι ΔΠΤ αποσιωπούνται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση.

Ως εκ τούτου, είναι επείγουσα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός Εθνικού σχεδίου πρόληψης με ενημέρωση και εκπαίδευση της νεολαίας και των οικογενειών με επιστημονικά επεξεργασμένα προγράμματα που να βασίζονται και στη βιωματική εμπειρία αποθεραπευθέντων, με ενημερωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς με εμπλοκή των αντίστοιχων ΑΕΙ, Φορέων  Δημόσιας ψυχικής υγείας, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και  ΑΣΓΜΕ, με ενημερωτικές πρωτοβουλίες των  Α! βάθμιων ΟΤΑ.

Παράλληλα απαιτείται  υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ και θέσπιση κανόνων για τις διαφημίσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε ό,τι αφορά θέματα που συνδέονται με τις ΔΠΤ.  Τέλος, αξιοποίηση των Κέντρων διάγνωσης και Πρόληψης άλλων εξαρτήσεων, σε συνεργασία με φορείς όπως το  18ΑΝΩ που διαθέτει ανάλογο τμήμα.

Γ.  Από τα στοιχεία που μας παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των δημόσιων φορέων παιδοψυχιατρικής αλλά και  ψυχικής υγείας η κατάσταση στην Αττική, τόσο σε επίπεδο πάσης φύσεως εξειδικευμένου προσωπικού όσο και υλικοτεχνικών υποδομών είναι ελλιπής, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ανύπαρκτη. Η διαπίστωση αφορά τόσο την νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και την εξωνοσοκομειακή θεραπεία.

Συνεπώς, επείγοντα αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας είναι:

Η άμεση λειτουργία του Σισμανόγλειου

Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των  Δημόσιων Φορέων Ψυχικής Υγείας για τις ΔΠΤ.

Δημιουργία δομών νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής θεραπείας σε όλη την χώρα, για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους και αρχικά σε όλες τις πόλεις που διαθέτουν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ειδικά για τις ΔΠΤ. Προώθηση της πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής αντιμετώπισης των ΔΠΤ.

Για στην επίτευξή τους απαιτείται η αναγκαία χρηματοδότηση τους.

Τέλος αξιολογήθηκε ως θετική η έγκαιρη και υπεύθυνη παρέμβαση του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ, στον Υπουργό Υγείας και στα κόμματα της Βουλής  ώστε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας» να συμπεριλάβει τις ΔΠΤ.

‘’Σε ό,τι αφορά το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ θα επιδιώξουμε την άμεση συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία για έναν ουσιαστικό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση μαζί με όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην Ημερίδα είμαστε αποφασισμένοι να συστρατευθούμε στον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson