Σε σοβαρούς κινδύνους βάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς η έλλειψη προστατευτικού υλικού για τον κοροναϊό.

Μάσκες, γάντια και υγειονομικός ρουχισμός σπανίζουν στην αγορά, έπειτα από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στην οποία προβλέπεται εξάμηνη επίταξη των παραπάνω μέσων.

Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) φτάνουν τις τελευταίες ώρες απεγνωσμένες εκκλήσεις Ιατρικών Συλλόγων της περιφέρειας: ζητείται η παρέμβασή του και η παρέμβαση των αρμοδίων, προκειμένου να λυθεί το θέμα.

Η διοίκηση του ΠΙΣ απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία επισημαίνει τους κινδύνους και ζητεί άμεση λύση του προβλήματος.

Το Iatronet παρουσιάζει επιστολές τριών Ιατρικών Συλλόγων (κάτω), στις οποίες αποτυπώνεται η αγωνία των γιατρών.

Θεσσαλονίκη 

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον ΠΙΣ, στην οποία παραθέτει το πρόβλημα:

"Με την ΠΝΠ, προβλέπεται η επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέτρων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός). Μετά τη δημοσίευση της προαναφερόμενης ΠΝΠ, αυτή η προγραμματισμένη προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά.

Κατά αυτόν τον τρόπο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς - πιθανά κρούσματα του κοροναϊού, καθώς και ασυμπτωματικούς φορείς - παρότι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουν συστήσει".

Λάρισα

Σε επιστολή προς τον ΠΙΣ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας τονίζει πως προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να προμηθευτεί υγειονομικό υλικό ατομικής προστασίας για τα μέλη του και ιδίως εκείνα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) ότι για τους γιατρούς στον δημόσιο τομέα υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα:

"Με την ΠΝΠ, αυτή η προγραμματισμένη προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά", αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, για να διευκρινίσει:

"Κατά αυτόν τον τρόπο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς - πιθανά κρούσματα του κοροναϊού, καθώς και ασυμπτωματικούς φορείς, παρότι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έχουν συστήσει".

Άρτα 

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί της Άρτας, όπως προκύπτει από δύο επιστολές του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

"Να μάς ενημερώσετε όσον αφορά την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού στα ιατρεία μας ως κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου και μέτρα προστασίας των γιατρών, όπως γάντια, μάσκες και μαντηλάκια, ποδιές, καθότι είναι αδύνατο οι συμβεβλημένοι γιατροί να αντεπεξέλθουν σε αυτό το οικονομικό κόστος προμήθειας του ανωτέρω εξοπλισμού.

Θα τα χρεωθείτε εσείς ή οι ασθενείς";

Σε άλλη επιστολή, προς τον ΠΙΣ, αναφέρονται τα εξής:

"Οι συνάδελφοι αδυνατούν να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας (όπως γάντια, αντισηπτικά, γάντια, ποδιές) για τη δική τους ασφάλεια - προστασία, αλλά και των ασθενών, θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνον με τηλεφωνική επικοινωνία και να δέχονται στο ιατρείο τους μόνον κατεπείγοντα περιστατικά".

Ασφάλεια 

Μιλώντας στο Iatronet, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου (φωτογραφία πάνω) αναφέρει πως ο Σύλλογος έχει γίνει αποδέκτης αναφορών από πολλούς Ιατρικούς Συλλόγους πως ο ιδιωτικός τομέα της Υγείας έχει μείνει χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό υλικό:

"Προκύπτει, έτσι, ένα θέμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, τους ιατρούς και τους ασθενείς μας", υπογραμμίζει ο κ. Ελευθερίου:

"Δεν υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά και γάντια, ενώ ούτε οι Περιφέρειες μπορούν να συνεισφέρουν. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα", λέει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία