Συνεχίζει την πορεία του ο κοροναϊός. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν καταγραφεί 46 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 464.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η κατάσταση διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • Νοσηλεύονται 78 ασθενείς (79 χθες).
  • Οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (13 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 69 ετών (70 χθες).
  • Τα κρούσματα άγνωστης μετάδοσης είναι 72 (64 χθες).
  • Εξιτήριο πήραν 19 ασθενείς (14 χθες).
  • Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 6.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.
  • Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους έξι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε.

Τόνισε πως οι θάνατοι αφορούν άνδρες, με προβλήματα, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, αναπνευστική νόσο και καρκίνο.

Ο υψηλός πυρετός - είπε - σχετίζεται με πνευμονία, αλλά δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου:

"Πολύ πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό", διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, για να εξηγήσει:

"Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη".

Για το εμβόλιο, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι, ενώ αύριο, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τους νεφροπαθείς.

Ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε την ανάγκη επάρκειας αίματος, λέγοντας πως ο κοροναϊός δεν σχετίζεται με την αιμοδοσία.

"Ο μαραθώνιος είναι στην ένατη εβδομάδα, ο αγώνας συνεχίζεται", υπογράμμισε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για κλιμάκια που θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους για κοροναϊό.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κύμα φυγής προς τα νησιά:

"Δε μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου, με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη μας την προσπάθεια. Αυξάνει τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους, ντόπιους κάτοικους και δυσκολεύει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε τυχόν μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολία στη νοσηλεία και στη διακομιδή".

Πλάσμα

Για τη θεραπεία, είπε πως δοκιμάζονται σχήματα δύο, τριών ή και τεσσάρων φαρμάκων και ορισμένοι πήραν εξιτήριο, ενώ "κρατήθηκαν" άλλοι, που ήταν πιο σοβαρά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς από άλλους, οι οποίοι έχουν αποθεραπευθεί, με σκοπό να μεταφερθούν αντισώματα στους πάσχοντες. Στο εξωτερικό, η θεραπεία έχει δείξει καλά αποτελέσματα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η κυκλοφορία πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε πως έχουν προσληφθεί 100 γιατροί και 410 λοιπό επικουρικό προσωπικό για τα νοσοκομεία.

Υγειονομικοί

Κρίσιμο για τις αντοχές του συστήματος παραμένει το κατά πόσο θα προσβληθούν από τον ιό οι λιγότεροι δυνατοί υγειονομικοί.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε πως, από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας, το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, όπως αρχικά ήταν (7 σήμερα).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024