Εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη εμβολίων ή θεραπείας του κοροναϊού παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες και μικρές startups, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Η πανδημία Covid-19 μετράει πάνω από 200.000 κρούσματα παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλια ή φάρμακα που να έχουν πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Αυτές είναι οι εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες ή εμβόλιο στις ΗΠΑ για τον κοροναϊό:

BioNTech SE και Pfizer Inc.
Τύπος: Εμβόλιο

Στάδιο: Προκλινικό

Ονομα: BVT162

Ιστορικό: Στις 17 Μαρτίου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και διανομή του υποψήφιου εμβολίου της BioNTech SE, αν και η συμφωνία εξαιρεί την Κίνα. Η BioNTech σχεδιάζει να θέσει το υποψήφιο εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές στα τέλη Απριλίου, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οι δοκιμές θα γίνουν σε συνεργασία με τη Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. Ltd. στην Κίνα. Η Pfizer και η BioNTech εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πει ότι θα συνεργάζονταν στην ανάπτυξη εμβολίων γρίπης που βασίζονται σε mRNA.

Gilead Sciences Inc.
Τύπος: Θεραπεία

Στάδιο: Φάση 3 των κλινικών δοκιμών

Ονομα: remdesivir


Ιστορικό: Η Gilead είναι φαρμακευτική εταιρεία και είναι γνωστή για την ανάπτυξη της πρώτης μεγάλης θεραπείας για την ηπατίτιδα C, μία θεραπεία που άλλαξε το πρότυπο περίθαλψης για την ασθένεια, ενώ ξεκίνησε επίσης τον εθνικό διάλογο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η εταιρεία έχει εμπειρία στην ανάπτυξη και εμπορία φαρμάκων για το HIV, συμπεριλαμβανομένου του Truvada για την προφύλαξη πριν την έκθεση (PrEP), του προληπτικού φαρμάκου για το HIV. Μαζί με τις δοκιμές στις ΗΠΑ, η Gilead διεξάγει μια δειγματοληπτική, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στην Ουχάν, δοκιμάζοντας το remdesivir ως θεραπεία για ήπιες έως μέτριες μορφές πνευμονίας σε άτομα με τον ιό. Η εταιρεία έλαβε το πράσινο φως από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της Κίνας, τον Φεβρουάριο.

Heat Biologics Inc
Τύπος: Εμβόλιο

Στάδιο: Προκλινικό

Ιστορικό: H Heat Biologics έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι αναπτύσσει εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό με το Πανεπιστήμιο Miami Miller School of Medicine. Αποκάλυψε στις 17 Μαρτίου σε οικονομικό φάκελο ότι το υποψήφιο εμβόλιο της για τον Covid-19 είχε προστεθεί στα σχέδια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 41 δυνητικά εμβόλια. Η εταιρεία επίσης ένωσε τις δυνάμεις της με τη Συμμαχία για τη Βιοασφάλεια, η οποία μπορεί να την βοηθήσει να "εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής¨" του εμβολίου της για τον κοροναϊό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Maxim Group.

Inovio Pharmaceuticals Inc.
Tύπος: Εμβόλιο που βασίζεται στο DNA

Στάδιο: Προκλινικό

Ονομα: INO-4800

Ιστορικό: Η Inovio δήλωσε ότι άρχισε ήδη τις προκλινικές δοκιμές και την παραγωγή σε μικρή κλίμακα.

Χρονοδιάγραμμα: H Inovio αναπτύσσει ανοσοθεραπείες και εμβόλια, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για κάποιο προϊόν της. Για το ΙΝΟ-4800, πραγματοποιήθηκαν προκλινικές δοκιμές μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ με 30 συμμετέχοντες τον Απρίλιο. Σχεδιάζει επίσης να κάνει δοκιμές σε ανθρώπους στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, τον ίδιο μήνα, ενώ έχει έτοιμες συνολικά 3.000 δόσεις για τις δοκιμές στις τρεις χώρες. Η Inovio δήλωσε ότι αναμένει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές το φθινόπωρο και να έχει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου έτοιμες για επιπλέον κλινικές δοκιμές ή χρήση έκτακτης ανάγκης. μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η Inovio ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου επιχορήγηση 5 εκατ. δολαρίων από το Ιδρυμα Bill & Melinda Gates.

Johnson & Johnson
Τύπος: Εμβόλιο

Ονομα: TBD ("Είμαστε ακόμα στη διαδικασία εντοπισμού ενός υποψήφιου εμβολίου, οπότε δεν υπάρχει κανένα όνομα αυτή τη στιγμή", δήλωσε εκπρόσωπος στις 4 Μαρτίου).

Ιστορικό: Στις 11 Φεβρουαρίου, η J&J δήλωσε ότι συνεργάζεται με την BARDA για να δοκιμάσει το υποψήφιο εμβόλιο της. Οπως και η GSK, οι τεχνολογίες AdVac και PER. C6 της J&J χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης εμβολίου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν επίσης και στην ανάπτυξη του πειραματικού εμβολίου Eμπολα της J&J. Στις 13 Μαρτίου, η J&J δήλωσε ότι ξεκίνησε προκλινικές δοκιμές σε πολλούς υποψήφιους σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη και σκοπεύει να έχει υποψήφιο εμβόλιο μέχρι το τέλος του μήνα. Η J&J δήλωσε επίσης τον Φεβρουάριο. ότι συνεργάζεται με την BARDA σε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να ελέγξει τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων πειραματικών ή εγκεκριμένων θεραπειών, που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19.

Χρονοδιάγραμμα: Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή Φάσης 1 έως το τέλος του 2020 "σε σύγκριση με τα τυπικά πέντε με επτά χρόνια. που απαιτούνται για αυτό το ορόσημο στην ανάπτυξη εμβολίων", ανέφερε ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της J&J, Dr Paul Stoffels, στις 2 Μαρτίου.

Moderna Inc.
Τύπος: Εμβόλιο με βάση το RNA

Στάδιο: Φάση 1

Ονομα: mRNA-1273

Ιστορικό: Η Moderna έλαβε χρηματοδότηση από το CEPI τον Ιανουάριο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου mRNA κατά του COVID-19. Στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι είχε αποστείλει την πρώτη παρτίδα mRNA-1273 στο NIAID για κλινική δοκιμή Φάσης 1 στις ΗΠΑ.

Κλινικές δοκιμές: Ο πρώτος ασθενής στη δοκιμή Φάσης 1 έλαβε μια δόση του υποψήφιου εμβολίου στις 16 Μαρτίου. Η μελέτη αναμένεται να γίνει σε 45 υγιείς ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 έως 55 ετών, σε ανοιχτή Φάση Ι κλινική δοκιμή για να δοκιμαστεί το mRNA-1273 ως εμβόλιο για το COVID-19. Αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου 2021. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για ένα έτος.

Regeneron Pharmaceuticals Inc.
Τύπος: Θεραπεία

Στάδιο: Προκλινικό

Ονομα: Ακόμη δεν υπάρχει

Ιστορικό: Στις 4 Φεβρουαρίου, η Regeneron ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων ως θεραπείες για τον Covid-19. Η πλατφόρμα VelocImmune χρησιμοποιεί γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια με ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα σε προκλινικές δοκιμές. "Στόχος μας είναι να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες προφυλακτικές δόσεις έτοιμες για δοκιμή σε ανθρώπους μέχρι το τέλος Αυγούστου", δήλωσε εκπρόσωπος. Ο Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της Regeneron "τρέχει" το πρότζεκτ.

Regeneron Pharmaceuticals και Sanofi
Τύπος: Θεραπεία

Στάδιο: Κλινική δοκιμή φάσης 2/3

Ονομα: Kevzara

Ιστορικό: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε προηγουμένως το Kevzara, μια θεραπεία που ανέπτυξε η Regeneron και η Sanofi, ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα το 2017.

Κλινική δοκιμή: Στις 16 Μαρτίου, οι εταιρείες δήλωσαν ότι ξεκίνησαν δοκιμή φάσης 2/3 χρησιμοποιώντας το Kevzara ως θεραπεία για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές λοιμώξεις από Covid-19. Αυτή η δειγματοληπτική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή. αναμένεται να γίνει σε 400 ασθενείς και θα λάβει χώρα σε 16 περιοχές των ΗΠΑ. Σκοπός είναι να αξιολογηθεί εάν το φάρμακο μειώνει τον πυρετό των ασθενών και την ανάγκη τους για συμπληρωματικό οξυγόνο. Η δοκιμή της Φάσης 3 θα αξιολογήσει αν το Kevzara εμποδίζει τον θάνατο και μειώνει την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη, συμπληρωματικό οξυγόνο ή νοσηλεία. Τα πρώιμα αποτελέσματα μιας μικρής δοκιμής 21 ατόμων στην Κίνα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Covid-19 ανέφεραν μείωση του πυρετού και το 7% από αυτούς είχε μειωμένη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας.

Sanofi
Τύπος: Εμβόλιο

Στάδιο: Προκλινικό

Ονομα: Δεν υπάρχει όνομα ακόμη

Ιστορικό: Από τις 18 Φεβρουαρίου, η Sanofi συνεργάζεται με τη BARDA για να δοκιμάσει υποψήφιο προκλινικό εμβόλιο για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) για το Covid-19, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανασυνδυασμένου DNA. Εχει μακρά ιστορία παραγωγής εμβολίων στην επιχείρηση Sanofi Pasteur και απέκτησε το συγκεκριμένο υποψήφιο, μέσω της εξαγοράς της Protein Sciences το 2017,με τίμημα 750 εκατ. δολάρια. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία εργαζόταν στο παρελθόν με την Οργάνωση για εμβόλια γρίπης. Οι επιστήμονες στο Meriden, εργάζονται για το εμβόλιο. Ο David Loew, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur, ηγείται του έργου.

Χρονοδιάγραμμα: Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Sanofi σκοπεύει να βάλει το εμβόλιο σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2021.

Takeda Pharmaceutical Company Ltd.
Τύπος: Θεραπεία
Στάδιο: Προκλινικό

Ονομα: ΤΑΚ-888

Ιστορικό: Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε στις 4 Μαρτίου, ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει υπερανοσογόνες σφαιρίνες για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γεωργία, η Takeda δήλωσε ότι θα χρειαστεί πρόσβαση σε πλάσμα από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από Covid-19 ή από εκείνους που έλαβαν εμβόλιο σε περίπτωση ανάπτυξής του. Ο Δρ Rajeev Venkayya, πρόεδρος του τμήματος εμβολίων της Takeda, είναι ο επικεφαλής της ομάδας της εταιρείας για το Covid-19. Οπως η J&J, η Takeda σχεδιάζει να εξετάσει εάν άλλες θεραπείες, πειραματικές ή με ρυθμιστική έγκριση, ενδέχεται να έχουν δυνατότητες θεραπείας.

Vir Biotechnology Inc. και Biogen
Τύπος: Θεραπεία

Στάδιο: Προκλινικό

Ιστορικό: Η Vir δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου, ότι συνεργάζεται με τη WuXi Biologics με έδρα τη Σαγκάη, για να εξετάσει τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία για το Covid-19. Εάν η θεραπεία εγκριθεί, η WuXi θα το κυκλοφορήσει στην Κίνα, ενώ η Vir θα έχει τα δικαιώματα για τον υπόλοιπο κόσμο. Στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο George Scangos, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Biogen. Αργότερα ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Biogen για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και κατασκευή μονοκλωνικών αντισωμάτων ως δυνητική θεραπεία για το Covid-19. Η Biogen θα χειριστεί την κλινική παρασκευή αντισωμάτων της Vir, ανέφερε η εταιρεία.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]