Ερευνητές του Oxford University ανέπτυξαν πιθανό εμβόλιο για τον κοροναϊό και κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και τον επόμενο μήνα.

Ερευνητές του Jenner Institute and Oxford Vaccine Group, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sarah Gilbert, τον καθηγητή  Andrew Pollard, την καθηγήτρια Teresa Lambe, τον Dr Sandy Douglas και τον καθηγητή  Adrian Hill, άρχισαν τν έρευνα σχεδιάζοντας εμβόλιο για την Covid-19 στις 10 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη, εντόπισαν υποψήφιο εμβόλιο και εργάζονται προς την έναρξη κλινικής δοκιμής φάσης 1.

Το εμβόλιο βασίστηκε σε φορέα εμβολίου αδενοϊού χιμπατζή (ChAdOx1), και επιλέχτηκε ως η πιο κατάλληλη τεχνολογία εμβολίων και μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσολογική απάντηση  από μια δόση και με τη μέθοδο παραγωγής του -απενεργοποιημένο παθογόνο- δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε αυτόν που θα εμβολιαστεί.

Αυτό το καθιστά πιο ασφαλές για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και ανθρώπους με προυπάρχουσα πάθηση όπως ο διαβήτης.

Η Guardian ανέφερε χθες ότι οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμή για την ασφάλεια σε ανθρώπους τον επόμενο μήνα.

Αν πάει καλά, οι επιστήμονες άμεσα θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά την προστασία από τον κοροναιό.

Ανακοίνωση του Jenner Institute αναφέρει ότι ερευνητές του Oxford University εργάζονται με μεγάλη προσοχή για την ανάπτυξη νέου εμβολίου για τον κοροναιο. Πρόσθεσε ότι η παραγωγή βρίσκεται εν εξελίξει και δοκιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν στο τέλος της άνοιξης

Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό ένα ασφαλές εμβόλιο για τον κοροναϊό θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική εξόδου για την πανδημία και να σώσει ζωές.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα