Η Gilead δήλωσε ότι έχει σταματήσει να δέχεται αιτήματα "παρηγορητικής χρήσης" για το remdesivir κατά του κοροναϊού, επειδή δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση καθώς τα συστήματα υγείας κατακλύζονται από ασθενείς με τον ιό.

Το Remdesivir θεωρείται ως η καλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του κοροναϊού COVID-19, τουλάχιστον μέχρι να έρθει ένα εμβόλιο, ενώ ήδη αρκετές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ωστόσο, η αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τεράστια ζήτηση για αιτήματα παρηγορητικής χρήσης του φαρμάκου, όπου το φάρμακο χορηγείται σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές που να είναι αποτελεσματικές.

Η Gilead με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε ότι έχει υπάρξει "εκθετική αύξηση" στις αιτήσεις παρηγορητικής χρήσης του σκευάσματος, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν θα δεχτεί νέα αιτήματα παρηγορητικής χρήσης, εκτός από τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με επιβεβαιωμένο COVID-19 και σοβαρά συμπτώματα.

Τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή δείχνουν 53.578 νέες περιπτώσεις παγκοσμίως, ενώ στην Ιταλία οι νέες περιπτώσεις έφτασαν τις 6.557.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία εμφανίστηκαν 25.000 περιπτώσεις, στις ΗΠΑ υπήρξαν 15.219 νέες περιπτώσεις κ.λπ.

Ιατρικές αρχές στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι ένα παρόμοιο φάρμακο, το favipiravir, που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία νέων στελεχών της γρίπης, φάνηκε να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με κορωναϊό.

Στη Guardian, ο Zhang Xinmin, αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι το favipiravir είχε παραγάγει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές σε Wuhan και Shenzhen που περιελάμβαναν 340 ασθενείς.

 


 

 
 
 

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/news/gilead-halts-compassionate-use-of-potential-coronavirus-drug/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο