Στην 26η θέση από 31 ευρωπαϊκές χώρες που συγκρίνονται, βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), που παρατίθεται πιο κάτω, το διάστημα 12 έως 23 Μαρτίου, η χώρα μας έχει μία ελάχιστη μεταβολή στην επίπτωση της νόσου. Την ίδια ώρα, χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Λιχνενστάιν, η Ιταλία και η Ισπανία εμφανίζουν απογοητευτικά υψηλές τάσεις.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η Ελλάδα έχει την έκτη μικρότερη επίπτωση της νόσου, μαζί με τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Έως την Τετάρτη, η χώρα μας είχε επίπτωση 6,1 ανά 100.000 κατοίκους, η Ουγγαρία 2,2 ανά 100.000, η Πολωνία 2,3 και η Βουλγαρία 3,1.

Την ίδια ώρα, η επίπτωση ήταν 179,7 ανά 100.000 στο Λουξεμβούργο, 163,5 στην Ισλανδία, 121,3 στο Λιχνενστάιν, 97,7 στην Ιταλία, 81,4 στην Ισπανία και 11,6 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, η νόσος να υποδιαγιγνώσκεται στη χώρα μας, όπου διενεργείται μικρός αριθμός εξετάσεων για κοροναϊό (κάτω από 10.000 από την αρχή της επιδημίας).

Οι επιστήμονες του ECDC αναδεικνύουν τη σημασία των τεστ και της επιτήρησης της COVID-19, προκειμένου να διασαφηνίζονται τα πρότυπα μετάδοσης του SARS-COV 2.

Αθροιστική μεταβολή επίπτωσης COV-19 από 12 έως 23 Μαρτίου

Εξετάσεις

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προτεραιότητα στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού είναι η ικανότητα για εργαστηριακές εξετάσεις. Σημειώνουν, δε, πως πρέπει να τηρηθούν τα εξής:

  • Να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις όσον αφορά τις υποδομές για τα τεστ.
  • Σε περίπτωση που η πραγματικότητα ξεπεράσει τις δυνατότητες, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε τεστ στους πιο ευάλωτους ασθενείς, τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να επαληθεύεται η απόδοση των επιλεγμένων μεθόδων εξέτασης, πριν χρησιμοποιηθούν για κλινική διάγνωση της νόσου.
  • Οι ορολογικές εξετάσεις δεν συνιστώνται προς το παρόν για ανίχνευση κρουσμάτων.
  • Απαιτείται η λειτουργία μηχανισμού παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα (Sentinel). 
  • Ο εντοπισμός επαφών θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα στάδια της επιδημίας, εφόσον το επιτρέπουν οι πόροι.

Για τις χώρες που συνιστούν σε ασθενείς με "ύποπτα" συμπτώματα να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και δημόσιες δομές, οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους επιτήρησης.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, καθώς συχνά οι άνθρωποι με συμπτώματα δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν γιατρό προκειμένου να εξεταστούν.

Μία 41χρονη γυναίκα με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, έχασε πρόσφατα τη ζωή της, ενώ βρισκόταν σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι της.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα