O νέος κοροναιός δεν είναι πράγματι ''ζων οργανισμός'', σημειώνει Καθηγητής βιολογίας.

Οι ιοί δεν θεωρούνται ζώντες, σημειώνει ο καθηγητής Eric Mendenhall, του University of Alabama in Huntsville, ο οποίος όταν διδάσκει, τους ονομάζει ψευδο-ζώντες.

Απαιτούν ένα ξενιστή για να αρχίσουν να δρουν. Ωστόσο καθώς χρησιμοποιούν DNA ή RNA για να περάσουν πληροφορίες στο νέο γύρο ιων που παράγει το κύτταρο για αυτούς, υπόκεινται σε ορισμένες από τις ίδιες αρχές εξέλιξης στις οποίες υπόκεινται οι ζώντες οργανισμοί.

Ο καθηγητής δήλωσε, ότι ένας ιός συνήθως εισβάλλει στο κύτταρο μέσω μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του. Ο SARS-COVID-2 και ο  SARS χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνια των κυττάρων των πνευμόνων, του φάρυγγα και του πεπτικού.

Οι κοροναιοί είναι κατηγορία ιών που συνήθως προσβάλλουν θηλαστικά και πτηνά. Υπήρχαν μόνο 6 που θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους πριν την έλευση του κοροναιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

4 προκαλούν ελαφρά συμπτώματα, όπως του κρυολογήματος, δήλωσε ο Mendenhall.

Ο SARS ήταν αρκετά διάσημος το 2003 αλλά δεν εμφανίζεται από το 2004, και ο MERS που είναι επίσης θανατηφόρος και εντοπίστηκε σε καμήλες και μολύνει ανθρώπους δεν εξαπλώνεται πολύ-επομένως δεν είναι τεράστια ανησυχία.

Επομένως ο κοροναιός που προκαλεί την COVID-19 είναι ο έβδομος και μέχρι τώρα ο πιο θανατηφόρος.

Είναι δύσκολο να πούμε γιατί ο ιός που προκαλεί την  COVID-19 είναι τόσο μεταδοτικός.

Ο Mendenhall εξήγησε ότι το να αποτελεί  νέο ιό για τον άνθρωπο μπορεί να παίξει ρόλο, καθώς είναι η πρώτη φορά που τον αντικρύζει το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως δεν έχουν οι άνθρωποι τα αντισώματα για προστασία.

Οι ιοι δεν μπορούν να εξαπλωθούν αν δεν τους βοηθήσουν οι άνθρωποι και οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση πλένοντας τα χέρια τους και με κοινωνική αποστασιοποίηση.

Αν δεν τον μεταδίδουμε, σημείωσε ο Καθηγητής, ο ιός βρίσκεται σε αδιέξοδο στην ψευδο-ζωή του.

 

 

Πηγές:
University of Alabama, Huntsville

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]