Αρχικές δοκιμές σε ποντικούς ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19 που χορηγείται μέσω επιθέματος στην άκρη του δαχτύλου, έδειξαν ότι μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση έναντι του νέου κορωνοιού, σε επίπεδα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη λοίμωξη, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ερευνητές του University of Pittsburgh School of Medicine, δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης πιθανού εμβολίου για την COVID-19 έχοντας εργαστεί σε άλλους κορωνοιούς που προκαλούν SARS και MERS. 

Αυτοί οι 2 ιοί που συνδέονται στενά με τον  SARS-CoV-2 διδάσκουν ότι συγκεκριμένη πρωτεΐνη-ακίδα, είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανοσίας, δήλωσε ο Andrea Gambotto και πρόσθεσε οτι ερευνητές γνώριζαν πού ακριβώς να πολεμήσουν το νέο ιο.

Όταν δοκιμάστηκε σε ποντικούς το πειραματικό εμβόλιο- PittCoVacc – προκάλεσε αύξηση των αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοιού εντός  2 εβδομάδων.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι επειδή τα ζώα έως τώρα δεν έχουν παρακολουθηθεί για πολύ καιρό είναι πρόωρο να πούμε αν και για πόσο διαρκεί η ανοσολογική απάντηση έναντι του  COVID-19. 

Ωστόσο δήλωσαν ότι σε παρόμοιες δοκιμές σε ποντικούς με το πειραματικό τους εμβόλιο κατά του MERS  παρήχθη αρκετό επίπεδο αντισωμάτων  το οποίο ουδετεροποιεί τον ιο για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Έως τώρα τα επίπεδα αντισωμάτων ζώων που εμβολιάστηκαν φαίνεται πως ακολουθούν την ίδια τάση, αναφέρεται στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο  EBioMedicine. 

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να αρχίσει τη δοκιμή σε κλινικές μελέτες, σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες.

 

 

Πηγές:
Photo credit. UPMC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο