Αισιόδοξος για την πορεία της επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εμφανίστηκε την Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της διαδικασίας καθημερινής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μίλησε καθαρά για επικείμενη βελτίωση και παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

"Η επιδημική καμπύλη των θανάτων, η οποία δεν δείχνει αυτή τη στιγμή κάποια αύξηση, περιμένουμε να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή όλες μας οι επιδημικές προβλέψεις που έχουν να κάνουν σχέση με την επέκταση της επιδημίας στην κοινότητα είναι καλές. 

Δείχνουν ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη και δεν θα κάνει μια απότομη κορύφωση, αλλά αυτό εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνουμε όλοι στα μέτρα.

Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια τεράστια διασπορά, αλλά πριν από λίγο ακούσατε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να λέει για χιλιάδες ανθρώπους που είναι σε καραντίνα. Για ανθρώπους, οι οποίοι επιτηρούν την υγεία τους.

Αν αυτοί οι άνθρωποι επώαζαν τον ιό και τους αφήναμε ανεξέλεγκτους, θα είχαμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα, την οποία θα την βλέπαμε άμεσα, πιστέψτε με, πολύ γρήγορα και σε νεκρούς.

Μην ξεχνάτε ότι οι θάνατοι ακολουθούν δυο εβδομάδες με τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων. Και για αυτό βλέπετε ακόμα και έχουμε αυτή τη σειρά θανάτων που ανακοινώνουμε κάθε μέρα".

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε "έξω από τα δόντια" για επικείμενη μείωση:

"Προοδευτικά, θα δείτε αυτά να μειώνονται. Όπως και οι μονάδες (σ.σ. όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ). Βλέπετε, δεν έχουν κάποια τραγική άνοδο σε αριθμό. Και αυτό είναι δείκτης παρακολούθησης της επιδημίας.

 Με τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε καταφέρει και έχουμε συγκρατήσει την επιδημία. Αυτό είναι νομίζω το σημαντικότερο μήνυμα.  Δεν είναι το σημαντικότερο μήνυμα αν έχεις 10.000 ή 15.000 στον πληθυσμό". 

Πολύ θετική ως προς τη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, είναι η σημερινή κατάταξη του αμερικανικού Πανεπιστημίου John Hopkins (πίνακας).

Θάνατοι από CoVid-19 ανά 100.000 κατοίκους σε ευρωπαϊκές χώρες
Θνησιμότητα

Σύμφωνα με την κατάταξη του John Hopkins, η Ελλάδα εμφανίζει μία από τις χαμηλότερες θνησιμότητες από COVID-19 στην Ευρώπη, με μόλις 0,74 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Την πρώτη θέση στον συγκεκριμένο πίνακα κατέχει η Ισπανία με 28,55 θανάτους ανά 100.000 και ακολουθούν η Ιταλία (27,34), το Βέλγιο (14,29), η Γαλλία (13,32) και η Ολλανδία (10,88).

Μιλώντας στο Iatronet, ο καθηγητής του London School of Economis (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να παραταθεί το διάστημα διπλασιασμού του αριθμού των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων έφτασε από 45 σε 90 μέσα σε 8 μέρες (από τις 24 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου) και των νεκρών από 38 σε 79 σε 8 επίσης μέρες (από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου).

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ανεξέλεγκτη "εκθετική αύξηση" που έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση, καθώς τα σημερινά στοιχεία αντανακλούν τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από 14 έως 18 μέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας