Τρεις χώρες είναι έτοιμες να χαλαρώσουν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και οι υπόλοιπες κοιτούν προσεκτικά για να δουν πώς θα ελιχθούν τα πράγματα.

Αυστρία, Τσεχία και Δανία μπαίνουν στην πρωτοπορία, έχοντας όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν από τις πρώτες που επέβαλαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και έκλεισαν τα σύνορά τους στους ξένους.

Περισσότερο "τολμηρή" η Δανία ανακοίνωσε ότι στις 15 Απριλίου ανοίγει νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για μαθητές έως την τετάρτη τάξη. Η Τσεχία θα προχωρήσει την Πέμπτη στο άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων που πωλούν "αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης".

Η Αυστρία αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα την Κυριακή, συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, ανοίγει μικρά καταστήματα και πάρκα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μικρό μέγεθος αυτών των χωρών αλλά και η γρήγορη αντίδρασή τους βοήθησαν να ελεγχθεί η πανδημία.

Ταυτόχρονα, Δανία και Τσεχία (μαζί με Πολωνία και Σλοβακία) ήταν οι πρώτες στην ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορα. Αξιοσημείωτο ότι η Αυστρία, από την πλευρά της, συνορεύει με την Ιταλία αλλά έχει μόλις 12.592 κρούσματα, έναντι 21.700 στην Ελβετία και πάνω από 103.000 στη Γερμανία.

Οι κινήσεις δεν γίνονται χωρίς ρίσκο και αντιδράσεις. Στη Δανία οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, όπως και οι δάσκαλοι. Η Τσεχία μπορεί να επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά παράλληλα επεκτείνει την κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" ως τα τέλη Απριλίου, μεταδίδουν οι Financial Τimes.

Ολες οι χώρες κινούνται προσεκτικά. Η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα ανοίξει μέσα Μαΐου εστιατόρια και καφέ, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα σχολεία στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ανοίξουν πριν από το νέο σχολικό έτος.

Τέλος, καμία χώρα δεν έδωσε κάποια ένδειξη ότι σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους. Ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Κουρτς άφησε να εννοηθεί ότι η ιδέα διακοπών εκτός συνόρων δεν είναι στο τραπέζι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Βρετανία

Οι κυβερνήσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα όσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον διάσημο επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον.

Ο κ. Φέργκιουσον του Imperial College, η έκθεση του οποίου φέρεται να έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει την προσέγγισή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Τimes ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, αν και η διενέργεια τεστ και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων αποτελούν αναμφίβολα χρήσιμα εργαλεία.

"Προφανώς αυτό που θα θέλαμε να βρούμε είναι μια στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κάτι που δεν θα είναι ακριβώς η κανονική ζωή, αλλά θα είναι πιο κοντά στην κανονική ζωή και θα περιορίζει τη μετάδοση. Αυτό θα περιλαμβάνει σίγουρα κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται στην Κορέα, μεγάλη αύξηση στη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών.

Αλλά, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και στην Κορέα και έχω δει ένα μέρος των αναλύσεων που έχουν γίνει εκεί ότι μπορούν πραγματικά να χαλαρώσουν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να διατηρήσουν ταυτόχρονα χαμηλά τον ρυθμό μετάδοσης", δήλωσε στους Financial Times ο κ. Φέργκιουσον.

"Οπότε, δεν υπάρχει εδώ κάποιο ιδεατό στρατηγικό σχέδιο που εφαρμόζεται", υπογράμμισε. "Υπάρχει κάποια βέλτιστη στρατηγική η οποία θα βοηθήσει το NHS να λειτουργεί κανονικά, θα επιτρέψει να υπάρξει περισσότερη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα από ό,τι αυτή τη στιγμή και θα μας βοηθήσει να περάσουμε τους επόμενους 18 μήνες; Δεν ξέρω τι ακριβώς θα περιλάμβανε μια τέτοια στρατηγική ή αν είναι πλήρως υλοποιήσιμη. Δεν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]