Μη καπνιστές με ΧΑΠ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν των καπνιστών, χωρίς χρόνια πνευμονική νόσο, ανακάλυψαν ερευνητές. Το 39% των ανθρώπων που εμφανίζουν ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ και ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα είναι ασαφής λόγω έλλειψης ερευνών.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία  338.500 ενηλίκων 40 έως 84 ετών στη Νότια Κορέα, που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 7 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα, 1.834 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα-290 από αυτούς είχαν ΧΑΠ.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ και δεν είχαν ΧΑΠ, καπνιστές- νυν και πρώην- χωρίς ΧΑΠ είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στους πνεύμονες. Καπνιστές- νυν και πρώην- με ΧΑΠ είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο.

Μεταξύ όσων δεν κάπνισαν ποτέ, αυτοί που είχαν ΧΑΠ είχαν περισσότερες από 2,5 φορές κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες έναντι όσων δεν είχαν τη νόσο.

Ο κίνδυνος καρκίνου στους πνεύμονες σε μη καπνιστές με ΧΑΠ ήταν παρόμοιος με αυτόν καπνιστών χωρίς ΧΑΠ, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Juhee Cho του  Samsung Medical Center και την ομάδα της στη Σεούλ.

Η ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ΧΑΠ είναι ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.