Τον τρόπο διενέργειας μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό την επόμενη μέρα των περιοριστικών μέτρων, περιέγραψε τη Δευτέρα του Πάσχα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Iatronet, ο καθηγητής έθεσε τους πυλώνες με βάση τους οποίους θα γίνονται οι εξετάσεις, τονίζοντας πως επιφυλάσσεται ρόλος και για τον ιδιωτικό τομέα σε επόμενη φάση. Η ερώτηση που τέθηκε από το Iatronet στους κ.κ. Τσιόδρα και Κοντοζαμάνη ήταν η εξής:

"Κύριε καθηγητά και κύριε υφυπουργέ,

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει μέσο ημερήσιο ρυθμό διενέργειας 1.776 τεστ για τον κορωνοϊό. Ο αριθμός υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο προηγμένων υγειονομικά χωρών:

  • Στη Γερμανία, διενεργούνται καθημερινά 50.000 τεστ, που ισοδυναμούν με 6.250 τεστ στην Ελλάδα.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στόχος είναι να φτάσουν στα 100.000 τεστ την ημέρα, που ισοδυναμούν με 15.000 τεστ στην Ελλάδα.

Με εμφανή αυτή την υστέρηση, πώς μπορεί να περάσει η χώρα μας ομαλά στην επόμενη μέρα; Πώς θα επιστρέψει – για παράδειγμα – ο εργαζόμενος ελεύθερα στη δουλειά του, εάν δεν γνωρίζει ότι είναι αρνητικός στον ιό ή πως έχει αντισώματα";

Ο κ. Τσιόδρας δέχτηκε πως κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι πάντα με τα ίδια κριτήρια:

"Κάποιες χώρες έχουν κάνει μια ανισομερή κατανομή των τεστ σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υγιείς και δεν έχουν πολλά προβλήματα υγείας, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν επικεντρωθεί στην κορυφή του παγόβουνου. Εμείς ήμασταν τυχεροί, διότι καταγράφαμε πολύ καλά αυτή την κορυφή και όσο υπήρχαν προβλήματα στην επάρκεια των τεστ, εμείς σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα που είναι η μαζική διενέργεια τεστ". 

Μοριακός

Ο καθηγητής διευκρίνισε πως υπάρχουν δύο είδη τεστ και περιέγραψε τον ρόλο τους σήμερα και την επόμενη μέρα:

"Το ένα είναι το μοριακό της διάγνωσης, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όσους θα έχουν συμπτώματα. Γιατί αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσουμε. Και εκεί, οι στρατηγικές της επόμενης μέρας είναι επειδή θέλεις να πιάσεις και αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες Υγείας. Εκεί, θα γίνεται πιο συστηματικά έλεγχος στην επόμενη μέρα.

Ένα, λοιπόν, από τα ανοίγματα στο μαζικό εργαστηριακό έλεγχο - γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τους πάντες βέβαια και πουθενά δεν ελέγχονται οι πάντες - είναι να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, πρώτον.

Δεύτερον, να ελέγχεις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που είναι στην πρώτη γραμμή, παραδείγματος χάριν νοσοκομεία. Είναι και άλλες κατηγορίες πρώτης γραμμής, είναι σοβαρές οικονομικές υπηρεσίες για το Κράτος, ενέργεια, ΔΕΗ, τα δημόσια ύδατα, να ελέγξεις εκεί λοιπόν.

Να ελέγξεις ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ευάλωτες ομάδες, παραδείγματος χάριν οι πρόσφυγες, οι Ρομά. Το κάνουμε ήδη αυτό.

Άρα, έχουμε ανοίξει σιγά - σιγά και εμείς τον αριθμό των ατόμων που ελέγχουμε, πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και σε κάποια στιγμή, οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα, γιατί αν έχεις σύμπτωμα και είναι ο νέος ιός θα πρέπει να απομονωθείς, να κάνεις την καραντίνα σου και να γίνει και πιο εύκολη η ιχνηλάτηση από τις υπηρεσίες Υγείας και την Πολιτική Προστασία".

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως θέλει πάρα πολλή προσοχή ο τρόπος με τον οποίο ανοίγεις το τεστ: "Προστατεύεις τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού, δίνοντας την ικανότητα για ιχνηλάτηση και ταυτόχρονα στοχεύοντας στις ευάλωτες ομάδες, τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, την πρώτη γραμμή. Θα γίνει αυτό και αυτό θα αφορά τον μοριακό έλεγχο".

Αντισώματα

Αναφέρθηκε και στο τεστ αντισωμάτων, για το οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες και θέλει προσοχή:

"Φυσικά και θα γίνεται. Αυτή τη στιγμή συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, να γίνεται στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας και μόνο. Όχι με στόχο τη διάγνωση, γιατί εκεί πραγματικά μπορεί να σου δώσει την ψευδή ασφάλεια ότι έχεις περάσει την νόσο και να εκτεθείς, ή δεν έχεις περάσει τη νόσο και πρέπει να προφυλάσσεσαι.

Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις  πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες.

Τρέχουν κάποιες ήδη στην Ελλάδα, εδώ και δύο βδομάδες. Θα δούμε, λοιπόν, την αξιοπιστία των τεστ και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιδημιολογικό πρώτα στόχο και μετά με στόχο να πεις ότι σίγουρα έχω περάσει τη νόσο. Ακόμα δεν μπορείς να το πεις με ακρίβεια.

Και υπάρχει και η τρίτη κατηγορία που χρησιμοποιείς τον μοριακό έλεγχο για επιδημιολογικό σκοπό. Δηλαδή είναι αυτό το περίφημο σύστημα Sentinel, στο οποίο καταγράφηκαν συμπτώματα, ένα τυχαίο ποσοστό στα Κέντρα Υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, σε γιατρούς του δικτύου οι οποίοι συμμετέχουν, για να έχεις μία εικόνα της πορείας του ιού στην χώρα σου".

Συνδυασμός

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτός είναι ο συνδυασμός των τριών, ο οποίος θα αποτελέσει τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο της επόμενης ημέρας:

"Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό. Πρέπει να γίνει. Αλλά, μην νομίζετε ότι οι χώρες που λένε ότι θα κάνουν πολύ περισσότερα τεστ, θα κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Ποικίλουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, ακόμα και σήμερα, και οι περισσότερες δεν το κάνουν", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, για να σημειώσει:

"Σε κάποια στιγμή, μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας στην όλη ιστορία, ο οποίος και αυτός - με σωστή προσέγγιση - θα μπορεί να εξετάζει όποιον θέλει για τον ιό.

Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση. Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επεκτάσεις του τεστ και θα προχωρήσουμε έτσι".

 

Επάρκεια

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αμφισβήτησε πως η Ελλάδα υστερεί σε τεστ, λέγοντας πως η χώρα μας ακολούθησε και ακολουθεί μία στρατηγική, η οποία είναι επιτυχής μέχρι στιγμής:

"Όποιος έπρεπε να έχει κάνει το τεστ, το έχει κάνει σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει. Να επαναλάβω για μία ακόμη φορά, χωρίς κόστος για τον οποιονδήποτε πολίτη", είπε, για να υπογραμμίσει:

"Υπάρχει επάρκεια και παραγωγική δυνατότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να διεξαχθεί μοριακός έλεγχος στο αίμα, μοριακός έλεγχος σε ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό με λήψη επιχρίσματος. Έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και ειδικά, εδώ και λίγες ημέρες, που έχει μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που έχει τεράστια παραγωγική δυνατότητα.

Και βεβαίως, αξιολογούνται τα τεστ των αντισωμάτων και εφόσον κριθούν αξιόπιστα θα διεξαχθούν και αυτά στον πληθυσμό. Θα κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί, έτσι ώστε να καλύψουμε και τις τρεις περιπτώσεις και αυτούς που έχουν τα συμπτώματα και αυτούς που το έχουν περάσει και βεβαίως για λόγους επιδημιολογικούς, διότι σίγουρα μας ενδιαφέρει να δούμε επιδημιολογικά, πώς εξελίσσεται και πώς εξελίχθηκε η νόσος αυτή στη χώρα.

Επειδή αναφέρθηκε ο καθηγητής στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι εφόσον ο ιδιωτικός τομέας μπει στο παιχνίδι, διότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην διενέργεια των τεστ, αυτό θα γίνει με τους όρους του Δημοσίου. Δηλαδή ό,τι κοστίζει στο Δημόσιο, θα κοστίζει και στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς κόστος για τον ασθενή".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας