Έκκληση στους ασθενείς με επιβεβαιωμένη ή εικαζόμενη λοίμωξη από κορωνοϊό να αναφέρουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που λαμβάνουν, απευθύνουν ο Εθνικός (ΕΟΦ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, η διοίκηση του ΕΟΦ διευκρινίζει πως η δήλωση πρέπει να αφορά οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνουν.

Συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για τη αντιμετώπιση της CoViD-19, καθώς και όσα λαμβάνουν για την αντιμετώπιση χρονίων και προϋπαρχουσών παθήσεων.

Πρέπει, επίσης, να δηλώνονται παρενέργειες από φάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιούν οι ασθενείς εκτός ενδείξεων για την θεραπεία της CoViD-19.

Υπενθυμίζεται στους ασθενείς ότι - επί του παρόντος - δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της CοVιD-19.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της πανδημίας, διάφορες θεραπείες, εγκεκριμένες για άλλες παθήσεις, χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η αναφορά από τους ασθενείς συμπληρώνει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τους επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι συνεχίζουν να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς από φάρμακα που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΦ και του ΕΜΑ, η κατανόηση του νέου ιού παραμένει ελλιπής, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα που ενδέχεται να λαμβάνουν οι ασθενείς:

"Με την αναφορά των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της CoViD-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες Υγείας μπορούν να βοηθήσουν να συγκεντρωθεί πολύτιμη τεκμηρίωση για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων καθώς η πανδημία εξελίσσεται", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γνώση

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ υπογραμμίζουν πως οι πληροφορίες που παρέχονται θα εμπλουτίσουν τη γνώση που συσσωρεύεται επί του παρόντος από τις κλινικές δοκιμές και άλλες μελέτες.

Ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας πρέπει να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στην εθνική τους αρχή.

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ΕΟΦ είναι τα εξής: Μεσογείων 284, GR-15562 Χολαργός, Αθήνα, τηλ: + 30 21 32040380-337 - φαξ: + 302106549585 (www.eof.gr). 

Μπορούν, επίσης, να απευθύνονται στους κατόχους άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες), ακολουθώντας τις οδηγίες στο φύλλο οδηγιών για τον ασθενή.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες στον ιατρό, το νοσηλευτή ή το φαρμακοποιό τους οι οποίοι θα διαβιβάσουν τις πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές.

Πληροφορίες

Όταν γίνεται αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών θα πρέπει να παρέχονται τουλάχιστον οι ακόλουθες πληροφορίες:

  • Πληροφορίες για το άτομο στο οποίο εμφανίστηκε η πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας και του φύλου.
  • Εάν η μόλυνση έχει επιβεβαιωθεί με τεστ ή βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα.
  • Περιγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών. 
  • Το όνομα του ύποπτου φαρμάκου (το εμπορικό όνομα καθώς και το δραστικό συστατικό) το οποίο έχει προκαλέσει τις παρενέργειες.
  • Τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας με το φάρμακο.
  • Τον αριθμό παρτίδας του φαρμάκου (βρίσκεται στη συσκευασία).
  • Οποιοδήποτε άλλο φάρμακο λαμβάνεται την ίδια χρονική περίοδο (συμπεριλαμβανομένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων ή αντισυλληπτικών).
  • Οποιαδήποτε άλλη πάθηση μπορεί να έχει το άτομο που υφίσταται την παρενέργεια.

Όταν γίνεται αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες Υγείας ενθαρρύνονται να παρέχουν όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό, τον νοσηλευτή ή το φαρμακοποιό τους εάν ανησυχούν για οποιαδήποτε εικαζόμενη παρενέργεια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις