Σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στην επιδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τη Γερμανία, πέτυχε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Αναφερόμενος στη διαφορά προσεγγίσεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα επαναλειτουργίας των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως η Γερμανία έχει περισσότερους θανάτους, σε αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Ελλάδα - είπε - υπερέχει σε καταγραφή των θανάτων, καθώς συμμετέχει σε ευρωπαϊκό σύστημα, στο οποίο δεν συμμετέχει η Γερμανία.

Από τα σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC), προκύπτει πως η Γερμανία έχει 7,92 θνησιμότητα ανά 100.000, ενώ η Ελλάδα μόλις 1,3 (πίνακας κάτω).

Η αναλογία αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Γερμανία έχει έξι φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από την CoViD-19.

Θνησιμότητα από CoViD-19 

Σχολεία

Οι αναφορές του καθηγητή ξεκίνησαν με αφορμή τη διαφορετική προσέγγιση της Γερμανίας στο θέμα των σχολείων:

"Το γιατί η Γερμανία αναστέλλει το άνοιγμα των σχολείων, είναι άλλη περίπτωση. Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της. Ξέρετε, η Γερμανία έχει και ένα προηγμένο σύστημα Υγείας, έχει ένα πολύ εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο.

Δεν έχει, όμως, δεδομένα όπως τα δικά μας, που αφορούν τη θνητότητα για παράδειγμα. Εμείς μετέχουμε στο ευρωπαϊκό δίκτυο με πλήρη καταγραφή των θανάτων.

Δεν έχει καθολική κάλυψη των μονάδων εντατικής θεραπείας και των θανάτων από κορωνοϊό, όπως έχουμε εμείς, τα οποία είναι πολύ ισχυροί δείκτες της παρακολούθησης της επιδημίας σε μια χώρα".

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αν συγκρίνει κάποιος τις δύο χώρες από πλευράς θανάτων, θα δει ότι η Γερμανία έχει περισσότερους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού:

"Καταλαβαίνετε τι κατόρθωμα είναι αυτό από την Πατρίδα μας, σε σχέση με έναν παγκόσμιο κολοσσό σε όλα τα επίπεδα", σχολίασε, για να σημειώσει:

"Να το πω λοιπόν με καλό εγωισμό, όχι κακό εγωισμό τον οποίο καταδικάζω, αλλά καλό εγωισμό ο οποίος αφορά τη χώρα μας. Καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο, παρά τις απώλειες, παρά τους τραυματισμούς μας είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο με αδιάσειστα δεδομένα, σκληρά δεδομένα, που τα παρακολουθούμε καθολικά στην ελληνική επικράτεια.

Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο, θα έχουμε ακόμα καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης της νόσου και ακόμα περισσότερη ακρίβεια".

Παιδιά

Σε σχέση με τον πληθυσμό των παιδιών, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως κινδυνεύει λιγότερο από τη νόσο:

"Για να αποφύγουμε περιστατικά επαφής των παιδιών με ευπαθείς ομάδες στον πληθυσμό, έχουμε μια ευέλικτη διαδικασία, η οποία τους επιτρέπει ακόμα και να μην πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, να μην εκθέσουν τις ευπαθείς ομάδες", τόνισε.

Συμφώνησε, πάντως, με το ότι η κατάσταση απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα: "Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο", είπε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει:

"Νομίζω ότι αν αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και κινούμαστε στα σωστά πλαίσια με τη θέλησή μας, χωρίς τον περιορισμό, αισθανθούμε ψυχολογικά καλύτερα, θα τον περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο. Αν τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, μαζί με τη μάσκα, θα είμαστε ακόμα πιο καλά. Αν τηρούμε τα μέτρα της απόστασης ακόμα πιο καλά.  Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία, είναι μια ευκαιρία.

Φυσικά και θα παρακολουθούμε, σας είπα, τους δείκτες και θα κινούμαστε ανάλογα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή