O νέος κορωνοϊός έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται ταχέως, λόγω, σε ένα βαθμό, των ασυμτπωματικών φορέων. Νέα προκαταρκτική έρευνα, που δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, δείχνει ότι ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί ενδεχομένως να μεταδίδουν τον ιο με την  αναπνοή.

Ερευνητές του Swiss Centre for Occupational and Environmental Health και του University of Zurich, θέλησαν να υπολογίσουν την απελευθέρωση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς σε διαφορετικά μεγέθη αερολυμάτων μέσω βήχα και φυσιολογικής αναπνοής. Επιπλέον, ήθελαν να δουν τι έκθεση μπορεί να προκύψει από αυτές τις δραστηριότητες σε δωμάτιο στο οποίο συγχρωτίζονταν άνθρωποι.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς, η ανησυχία πολλών επιστημόνων είναι αν αυτοί μπορούν να μεταδίδουν τον ιο καθιστώντας πιο δύσκολο τον περιορισμό και την απομό νωση ενεργών περιστατικών. Τώρα, νέα προκαταρκτική έρευνα, που αναρτήθηκε προ δημοσίευσης στον server medRxiv, δείχνει ότι ακόμα και ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να μεταδώσουν, σε ένα δωμάτιο, τον ιό με την αναπνοή.

Η ομάδα έφτιαξε μοντέλο της απελευθέρωσης ιών από ασθενείς, υπολογίζοντας το ιικό φορτίο από εκπνεόμενα σταγονίδια που δημιουργούνται κατά τη φυσιολογική αναπνοή και τον βήχα. Η κατανομή του μεγέθους έδωσε βασικό υπολογισμό της συγκέντρωσης του ιού που απελευθερώθηκε από ασθενή που ανέπνεε κανονικά ή που έβηχε.

Η ομάδα επίσης έκανε προσομοίωση της κατάστασης, όταν φορέας βρίσκεται σε κλειστό δωμάτιο, με διαφορετικά ποσοστά ανταλλαγής αέρα στον εξαερισμό.

Ανακάλυψαν ότι όταν υπολόγισαν τις εκλύσεις του ιού από φορείς που ανέπνεαν φυσιολογικά, το υψηλότερο ιικό φορτίο ήταν παρόν στο μεγαλύτερο δείγμα αερολύματος με  σωρευτική συνολική έκλυση ανά αναπνοή 0.34 αντίγραφα/cm3 (αέρα) για μέσο ασθενή και  11.5 αντίγραφα/cm3 για όσους εκλύουν πολύ.

Οι συνολικές εκλύσεις στο κλάσμα  σωματιδίων PM10  ήταν περίπου ένα τρίτο από αυτές τις αξίες, με 0.12 αντίγραφα/cm3 (Μ.Ο) και 4.1 αντίγραφα/cm3 (υψηλό) ανα αναπνοή.

Αυτό σημαίνει ότι απλώς αναπνέοντας, ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν το νέο κορωνοϊό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επίσης υπολόγισαν εκλύσεις του ιού από ασθενή που έβηχε.

Σωματίδια

Ανακάλυψαν ότι η συνολική έκλυση ανα βήχα ήταν περίπου 19,400 copies/cm3 για μέσο ασθενή και 651,315 copies/cm3 για όσους είχαν μεγάλη έκλυση. Οι σωρευτικές απελευθερώσεις στο κλάσμα σωματιδίων PM10 ήταν μισές από αυτές τις αξίες, με 10,900 αντίγραφα/cm 3 (Μ.Ο) και 10,900 αντίγραφα/cm 3 (υψηλό) ανά βήχα.

Για σύγκριση, οι ερευνητές επίσης υπολόγισαν τον κίνδυνο έκθεσης των  παρευρισκομένων, που περνούσαν χρόνο στο ίδιο δωμάτιο με θετικό στη νόσο ασθενή. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να ρίξει φως στο πώς μεταδίδεται ο ιός σε κλειστά μέρη με ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι για μια τυπική κατάσταση εξαερισμού στο νοσοκομείο, δέκα ανταλλαγών αέρα ανα ώρα, η συγκέντρωση φτάνει σε πλατό μετά από 30 κλεπτά, ενώ για χώρο εργασίας με περίπου 3 ανταλλαγές αέρα την ώρα, οι συγκεντρώσεις συνεχίζουν να αυξάνουν για σχεδόν 3 ώρες.

Η έρευνα ρίχνει φως στη συμπεριφορά του ιού και στον τρόπο μετάδοσης σε πληθυσμούς με τοπική μετάδοση, Αυξημένος αριθμός ιών αναμένεται να απελευθερωθούν από ασθενείς θετικούς στην COVID-19 με τη μορφή αερολυμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτοί βήχουν. Ωστόσο. μολυσμένου ασθενείς. ακόμα και οι ασυμπτωματικοί, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω της αναπνοής

Αν και μεγάλο ποσοστό του ιού είναι στη μορφή μεγάλων σωματιδίων που επικάθονται γρήγορα, υπάρχουν ακόμα ιοι που αποβάλλονται  σε μικρότερου μεγέθους αερολύματα, που μπορούν να μείνουν στον αέρα για πολλή ώρα, Αυτά τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα είναι πιο ισχυρά, καθώς μπορών να φθάσουν σε πιο βαθιές περιοχές των πνευμόνων.

Δωμάτιο

Η ομάδα, επίσης τόνισε τον κίνδυνο παραμονής σε ένα δωμάτιο με ασθενή με  COVID-19. Ο μέσος άνθρωπος αναπνέει περίπου μισό m3 ανα ώρα σε χαλάρωση και μπορεί να αυξηθεί κατά την άσκηση.

Η κατάσταση είναι άσχημη στην παρουσία ενός ασυμπτωματικού με υψηλή έκλυση του ιού και ακόμα χειρότερη αν αυτός βήχει.

Η ομάδα δήλωσε ότι το πολύ υψηλό φορτίο σε εκπνεόμενα αερολύματα που έδειξε η αξιολόγηση μπορεί ενδεχομένως να είναι εξήγηση για το γιατί η νόσος συνδέεται με πολύ περισσότερη  μετάδοση σε νοσοκομειακό προσωπικό  σε σχέση με αυτό που αναμενόταν από τον SARS.

Επίσης, αν ζητηθεί από όλους να φορούν χειρουργική  μάσκα ως αποτελεσματικό έλεγχο και πρόληψη της λοίμωξης, οι προστατευτικοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να είναι ανεπαρκείς αν περνούν μακρά περίοδο στο ίδιο δωμάτιο με ασθενή που είναι θετικός στον κορωνοιό.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι χώροι εργασίας και άλλα κτήρια θα πρέπει να βελτιώσουν τον εξαερισμό στην αίθουσα. Οι χώροι εργασίας ίσως χρειάζεται να επανασχεδιαστούν και να επανακαθοριστεί ο αριθμός ατόμων στην αίθουσα. Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πραγματικός όταν είναι κάποιος δίπλα σε ασυμπωματικό σε ένα δωμάτιο για περισσότερα από λίγα λεπτά, ακόμα και αν παρατηρείται κοινωνική αποστασιοποίηση.

Πηγές:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.27.20081398v1

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη