Νέα έρευνα, προβλέπει απότομη αύξηση στα παγκόσμια περιστατικά φυματίωσης τα επόμενα 5 χρόνια-εν μέρει λόγω των συνεπειών από τους παγκόσμιους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοιου.

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Stop TB Partnership αναφέρει ότι μέτρα  lockdown πιθανόν θα οδηγήσουν σε έως  6.3 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ 20020 και 2025, επειδή πολλοί δεν θα διαγνωστούν και δεν θα αντιμετωπιστούν θεραπευτικά.

Αν και οι περιορισμοί λόγω COVID-19 rενδεχομένως μπορεί να διαρκέσουν λίγους μήνες, η έρευνα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να έχουν επίδραση διαρκείας στη φυματίωση, σε περιβάλλοντα με μεγάλη επιβάρυνση, καθυστερώντας τη διάγνωση και την αγωγή έως 8 χρόνια.

Η έρευνα ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των Imperial College London, Avenir Health, Johns Hopkins University και USAID.

Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια ανταπόκριση στην  COVID-19 επιβράδυνε την εξάπλωση του ιού επι του παρόντος, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές διαταραχές στα προγράμματα άλλων σημαντικών νόσων. Συγκεκριμένα, για τη φυματίωση, τα lockdowns δείχνουν ήδη σημάδια σοβαρού περιορισμού της διάγνωσης και ενδεχομένως της διαθεσιμότητας φαρμάκων.

Σε μοντέλο, η Stop TB  με έδρα την Ελβετία, υπολόγισε ότι έως το 2025 θα προκύψουν 1.8 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά και 342,500 περισσότεροι θάνατοι-σε σενάριο δίμηνου  lockdown.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα