Τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιούνται τα τεστ για τον κορωνοϊό στην μετά την καραντίνα περίοδο, περιέγραψε την Τετάρτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως το θέμα έχει απασχολήσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία και θα καθορίσει τα διαγνωστικά κριτήρια.

Οι νέες οδηγίες αφορούν τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες, πονόλαιμο, διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης, πονοκέφαλος.

Πρόκειται για συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό.

Όσοι εμφανίσουν κάποια από αυτά, θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο. Ο ιατρικός έλεγχος θα γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό.

Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα.

Οποιοσδήποτε με συμπτώματα τα οποία τον χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για τη νόσο, θα ελέγχεται.

Οι επαφές του θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός. Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Εξετάσεις για κορωνοϊό που γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα

Εξετάσεις

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι ημερήσιες δυνατότητες της χώρας μας ξεπερνούν τα 5.000 τεστ.

Από τα στοιχεία, ωστόσο, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), φαίνεται πως η ημερήσια "παραγωγή" τεστ για τον κορωνοϊό, σπάνια ξεπερνά τις 3.000 εξετάσεις.

Ο ημερήσιος ρυθμός κυμαίνεται από 740 έως 4.917 εξετάσεις. Ο δεύτερος αριθμός αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας μας, το οποίο έχει καταγραφεί μία φορά: στις 14 Απριλίου. 

Ενδεικτικό είναι πως τη συγκεκριμένη μέρα το σύνολο των εξετάσεων που είχαν διενεργηθεί βρισκόταν κάτω από τις 50.000 και μέσα στις 20 μέρες που ακολούθησαν βρίσκονται κάτω από τις 90.000. Για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 87.072 εξετάσεις...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης: Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών;
85 ράντζα μετά τη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν"
ΠΟΥ: Iδιαίτερα επικίνδυνα τα νοσοκομειακά μικρόβια