Η αντιμετώπιση νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, με αντιπηκτικά μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης, αναφέρουν ερευνητές του Mount Sinai COVID Informatics Center.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, θα μπορούσε να δώσει νεα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενών όταν εισαχθούν για νοσηλεία.

Η έρευνα έδειξε ότι νοσηλευόμενοι που έλαβαν αντιπηκτικά είχαν βελτιωμένο αποτέλεσμα εντός και εκτός ΜΕΘ. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η διαφορά σε αιμορραγικά συμβάντα μεταξύ ασθενών που έλαβαν ή όχι αντιπηκτικά δεν ήταν σημαντική.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι αντιπηκτικά μπορεί ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη ασθενών με  COVID-19 και αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει ενδεχομένως μοιραία συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή.

Ο  Valentin Fuster, δήλωσε  ότι η χρήση αντιπηκτικών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν ασθενείς μεταφέρονται στα επείγοντα και είναι θετικοί στον κορωνοιό για να βελτιωθεί η εικόνα.  Ωστόσο κάθε περιστατικό θα πρέπει να αξιολογείται σε εξατομικευμένη βάση λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό κίνδυνο  αιμορραγίας.

Πρόσφατη έρευνα του  Icahn School of Medicine στο Mount Sinai έδειξε πως μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων ανέπτυξε υψηλά επίπεδα θρόμβων που θα μπορούσαν πιθανόν να οδηγήσουν σε μοιραία θρομβοεμβολικά συμβάντα

Ερευνητές εξέτασαν αρχεία 2,773 ασθενών σε 5 νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Εστίασαν σε ποσοστά επιβίωσης ασθενών που έλαβαν αντιπηκτικά έναντι όσων δεν έλαβαν. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου πριν αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών.

Από τους ασθενείς με κορωνοιό που ανέλυσαν  786 έλαβαν πλήρη δόση αντιπηκτικών.

Η αγωγή με αντιπηκτικά συνδεόταν με βελτιωμένη επιβίωση στο νοσοκομείο εντός και εκτός ΜΕΘ.

Από τους ασθενείς που απεβίωσαν, όσοι έλαβαν αντιπηκτικά πέθαναν μετά από 21 ημέρες νοσηλείας ενώ όσοι δεν έλαβαν σε 14 ημέρες κατά μέσον όρο.

Η επίδραση των αντιπηκτικών ήταν πιο έντονη σε ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος όταν έφτασαν οι ασθενείς στο νοσοκομείο, περιλαμβανομένων δεικτών φλεγμονής. Η ανάλυση των φακέλων έδειξε ότι ασθενείς που έλαβαν αντιπηκτικά είχαν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με όσους δεν αντιμετωπίστηκαν με αυτά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από έγκαιρη χρήση αντιπηκτικών.

Μεταξύ αυτών που δεν έλαβαν αντιπηκτικά, 38 είχαν αιμορραγικά γεγονότα σε σύγκριση με 24 μεταξύ όσων έλαβαν.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της ευρείας χρήσης αντιπηκτικών σε νοσηλευόμενους με COVID-19.

 

 

Πηγές:
Mount Sinai Health System

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα